Sarajevo, Čapljina i Mostar sjedišta su preprodavača heroina, u Posušje i Grude se ide po kokain, a za marihuanu se treba uputiti u Stolac, Zvornik i Grude. Svi šefovi narkoklanova koji su opskrbljivali drogom područje od Dubrovnika do Splita, upravo su u ta mjesta išli "u nabavu". Kada bi se na temelju njihovih ruta radila narkokarta opskrbljivača iz BiH, lako bi bilo uočiti kako je upravo istočna Hercegovina njihovo područje.

"Heroin je i dalje problem, no on je barem što se tiče grada Splita, doživio svoj vrhunac. Po gradu se više teško mogu vidjeti narkomani koji bauljaju ulicama, dileri koji prodaju drogu. To je zato jer smo to uspjeli 'počistiti', a s druge strane, danas su svi oni mobilni, imaju automobile, skutere i ne zadržavaju se previše na jednome mjestu. U Splitu je, što se tiče raširenosti i dostupnosti droge, trenutačno definitivno broj jedan marihuana. Prije 10, 15 godina, puno je, što se tiče 'trave', egzistirala naša proizvodnja, posebice u onom pograničnom području s Bosnom. Oni su tada dolazili kod nas kupovati, a sada je situacija obrnuta. Dakle, marihuana koja se 'troši' u Splitu je uglavnom uvoz iz BiH", ispričao je za Slobodnu Dalmaciju jedan splitski inspektor za narkotike.

Ne dilaju po ulicama, nego u stanovima novogradnji

Prema njegovim riječima, cijena narkotika je uvelike porasla pa tako danas gram stoji od 30 do 50 kuna, dok se nekad za 50 kuna moglo dobiti pet grama. Ističe kako je posljednjih godina kokain dobio na popularnosti, te da flasha, cracka i nekih novih droga nema. Na činjenicu da na splitskim ulicama više nema "vidljivih" narkomana i dilera utjecao je i novi način poslovanja. Trgovina se sada, pak, odvija u stanovima koji se unajmljuju u novogradnjama, koje imaju garaže. To traje, priča inspektor, dok ih susjedi ne "prokuže".

I u samom dobavljanju ima noviteta. Klasika su automobili po kojima se skriva droga. No, jedan granični policajac kaže kako krijumčari često imaju i neobičnije načine.

"Znali smo uočiti i životinje, konkretno magarce, koje recimo u BiH natovare s plastičnim bocama, a usput stave i nešto marihuane, ne previše, možda koji kilogram, da ne bude prevelika šteta ako 'padne'. Onda puste magarca koji je već naučen da ide neprohodnim planinskim putovima preko granice, pa ga oni s druge strane dočekaju i preuzmu paket", ispričao je policajac za Slobodnu Dalmaciju.

Domaćim dilerima je u posljednjih nekoliko godina na kraj stao splitski USKOK zajedno s policijom te sad čekaju rasplet svojih kaznenih postupaka na sudu, ali distributeri iz Bosne ostali su nepoznati javnosti osim po čuvenju. U svim optužnicama uglavnom su navedeni tek svojim nadimcima, navodnim prvim imenima ili tek po osobnom opisu.