ZADAR- Velik broj zadarskih muslimana posti od početka ramazana, od 11. kolovoza. Vjerske obrede obavljaju pet puta dnevno, a u svemu im pomaže Damir Livak, efendija koji je iz Rijeke došao u Zadar da za cijelo vrijeme ramazana, do 9. rujna, predvodi vjerske obrede klanjanja.

U Zadarskoj županiji živi oko 1800 muslimana - približno 1200 su Bošnjaci, dok su preostalih 600 većinom Albanci, iako ima i Makedonaca te Srbijanaca i Nijemaca. Zadarski Albanac Bahri Mustafi, 52-godišnjak, unatoč poslu ne jede i ne pije od svitanja do večeri, te pet puta tijekom dana obavlja vjerski obred klanjanja.

- U Zadru živim 40 godina i točno toliko godina postim kada je ramazan. Niti pijem niti jedem od četiri sata ujutro pa do osam i pol navečer. Nije lako obavljati posao za to vrijeme, ali vjera daje snagu za sve - kaže Bahri Mustafi, čija supruga i troje odrasle djece također poste.

- Ja sam pekar i imam privatni posao. Puno je teže nekim mojim prijateljima muslimanima kojima šefovi prigovaraju što ostavljaju posao kad im je vrijeme za klanjanje. Mislim da bi se to trebalo poštovati, jer svatko će ostati dulje na poslu, bez problema, samo mu treba omogućiti da u vrijeme mjeseca ramazana nesmetano obavlja vjerske obrede - kaže Mustafi.

Osim suzdržavanja od jela i pića preko cijelog dana, Mustafi upozorava da nitko od muslimana nema odnose sa svojim suprugama niti smiju psovati ili govoriti bilo kakve "ružne riječi".

- Ramazan je mjesec darivanja i oprosta - kaže Mustafi. Zadarski muslimani zajedničke vjerske obrede obavljaju u prostoru Bošnjačke nacionalne zajednice, uredu veličine 18 kvadrata, čiji najam plaća Grad.

- Naravno da je to premalen prostor. No tamo smo svaki dan, zato je i došao efendija Livak iz Rijeke da predvodi obrede - kaže Hase Salihović, donedavni predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije. Novi predsjednik je Zadranin Safet Mušić, a u Zadru je nedavno imenovan i predsjednik Islamske vjerske zajednice, profesor Džemail Spahić.