ZADAR- Zadar od idućeg ponedjeljka do petka postaje oaza Nomadskog sveučilišta kojeg su danas u Rektoratu zadarskog sveučilišta predstavili prof.dr Robert Bacalja i akademski slikar Josip Zanki.


Zahvaljujući njima dvojici, koji su u projekt Nomadskog sveučilišta uključili prije tri godine, Zadar je jedini hrvatski grad kojem je pripala nomadska stolica.
Tema programa 11. nomadske oaze bit će Sjećanje, identitet i arhipelogos, koju je kroz oazu Mediterana Zanki esejistički prikazao.


Nomadska oaza namijenjena je studentima, umjetnicima i menadžerima: studentima koji će dobiti ECTS bodovi, a ostalima kao cijeloživotno učenje.
U Zadar stiže 50-tak sudionika Nomadske akademije, koju su osnovali Fundacija Michelangela Pistoletto, Europska akademija kulture i Abo Akademi University iz finskog Turka, gdje će dogodine biti oaza.

Organizatori zadarske akademije najavili su dolazak zanimljivih i značajnih ljudi kojima će se predstaviti lokalni identitet i potencijal, a od kojih se očekuju povratne ideje što nam je jako važno i zbog sveučilišnog programa Arhiepelogos, istaknuo je prof. Bacalja.

Njima će se prvo identificirati Zadar od strane Dražena Grgurovića, Dražena Maršića i Karmen Travirke, dok će Morske orgulje pojasniti  Nikola Bašić, a MAS Ivo Fadić.
Sistem Nomadskog sveučilišta otvorena je rasprava koja će se odvijati nakon predavanja niza domaćih i inozemnih stručnjaka. Radionice će se uz predavanja održavati u NP Kornati.

Uz zabavanu večer u Arsenalu kada će DJ Emil puštati Nomadske ritmove, program završava performansom Anarhist Bankar, po djelu F. Pessoe, koji će izvoditi Jure Aras, Milan Miočić Stošić i Miro Pucar.