ZAGREB - Ivo Sanader je, kako je Index ekskluzivno otkrio, samo dan uoči uhićenja Nevenke Jurak sletio na aerodrom LAX u Los Angelesu. Sa sobom je poveo suprugu Mirjanu i kćeri Brunu i Petru te su vrlo brzo počele špekulacije kako je obitelj Sanader napustila Hrvatsku zato što pravosuđe steže obruč oko bivšeg premijera.

Posljednjih je mjeseci Sanader sve češće izbivao iz Hrvatske i navodno pripremao teren za bijeg u inozemstvo kad i ako to bude potrebno. Nacional piše da je u Los Angeles bivši premijer otputovao zato što mu je netko dojavio da Uskok sprema privođenje Nevenke Jurak!

Iako je javnost čula tek za nekoliko Sanaderovih izleta u inozemstvo (Summit kreativnog vodstva u New Yorku i poznati sastanak sa šefovima WAZ-a u Essenu), Sanader je proteklih mjeseci navodno jako puno putovao; izvan granica Hrvatske je mjesečno provodio oko dva tjedna, tvrdi Nacional, te dodaje kako je ostatak svog vremena dijelio između Splita i Zagreba.

Pokrenuta prva istraga protiv Sanadera?!

Osim afere koja se stvorila oko Fimi-medije, Sanader ima i dodatne razloge za bijeg. Prema izvorima Nacionala, protiv njega je DORH i službeno pokrenuo prvu istragu u sklopu afere Hypo! Radi se, naravno, o famoznih 800.000 tadašnjih njemačkih maraka koje je Sanader, što je još davnih dana objavio Feral Tribune, dobio od Miroslava Kutle kako bi mu sredio kredit u Hypo Alpe Adria banci.

DORH je rad na tom predmetu navodno započeo u proljeće ove godine, kada je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kao svjedokinju saslušao blisku suradnicu Miroslava Kutle Milenu Šenator, a ona je navodno dala dosad najkvalitetniju osnovu za kazneni progon bivšeg premijera! Prema njenom iskazu, postoje više dokumenata koji dokazuju da je Sanader dobio "proviziju" od 20 posto kako bi Kutli sredio kredit.

DORH navodno ima i druge, nevezane informacije, koje potvrđuju iskaz Milene Šenator, a nadaju se i da će nove korisne informacije dobiti od kolega iz Austrije.

Kćer želi karijeru u Hollywoodu

Njegovi vrlo česti odlasci u Sjedinjene Države dosad su se obično povezivali s tim što njegova starija kći Petra već dvije godine u New Yorku studira glumu. Ipak, Ivo Sanader još je i prije svog odlaska s premijerske funkcije navodno razvijao plan da se jednog dana možda i sasvim preseli u Sjedinjene Države. U prilog toj tezi idu i navodi Nacionalova dobro obaviještenog diplomatskog izvora koji ističe da je Sanader tijekom svog mandata posebnu pažnju pridavao imenovanju diplomatskog osoblja u američko veleposlanstvo i konzulate. Njihov je zadatak bio da bespogovorno slušaju sve Sanaderove naputke, u čemu je prednjačio bivši hrvatski veleposlanik Neven Jurica.

Sanaderov čovjek od povjerenja je i hrvatski konzul u New Yorku Marijan Grubić, koji je dobio i zaduženje da znatiželjne novinare odvrati od istraživanja pod kojim uvjetima Petra Sanader studira u SAD-u. Sanaderov utjecaj tu nije stao, jer je za bivšu novinarku Vjesnika Branku Šömen, koju je progurao za konzulicu, imao i posebnu zadaću - da se brine o glumačkoj karijeri Petre Sanader i da je pokuša lansirati u Hollywood uz pomoć producenta Branka Lustiga.

Zelena karta za milijun dolara!

Prema Nacionalovim izvorima, na njegovu odluku o mogućem duljem boravku na području Kalifornije presudno bi mogla utjecati želja njegove kćeri Petre koja godinama sanjari da svoju glumačku karijeru ostvari upravo u Hollywoodu. Ako bi se Ivo Sanader doista odlučio preseliti u Sjedinjene Države i ondje započeti novi život, to zapravo i ne bi bio velik problem: uz turističku vizu ondje bi, u početku, mogao boraviti maksimalno šest mjeseci.

U međuvremenu bi mogao pokrenuti proceduru za dobivanje stalne dozvole boravka, odnosno tzv. zelene karte. U njegovu slučaju, najjednostavniji način bio bi da za zelenu kartu aplicira na temelju ulaganja. Naime, prema američkim zakonima pravo na boravak u Sjedinjenim Državama relativno lako može dobiti strani državljanin koji dokaže da posjeduje najmanje milijun američkih dolara i da ih je spreman investirati na teritoriju SAD-a, odnosno pokrenuti posao i zaposliti najmanje deset radnika. Tih pet milijuna kuna Sanaderu sigurno ne bi bio problem pronaći.