ZADAR- Pun misec izaći će ove nedjelje kada će osvijetliti zadarsku rivu na kojoj će se dogoditi 10. izdanje najpoznatije i najmasovnije turističke manifestacije koju pod nazivom Noć punog miseca priređuje udruga Propela.


Pri tome se ne zaboravlja slavni američki redatelja Alfred Hitchcock koji je 50-tih godina prošlog stoljeća uživao u zalasku sunca ispred hotela Zagreb. Misleći u tom trenutku kako « To mora da je najljepši zalazak sunca na svijetu!» Hitchcock nije znao da je i izlazak mjeseca u tom istom obzorju još i ljepši.


Taj prirodni fenomen iskoristili su u Propeli koja je od Noći punog miseca napravila festival kulture, hrane i običaja, odnosno zadarski turistički brend.
Međutim, TZ Grada, pravdajući se krizom, prepolovila je uobičajeni iznos novca organizatorima tako da je  uz 90 tisuća kuna od velikih planova za posebno obilježavanja vrijedne obljetnice, ostala samo brojka 10.
Unatoč tome ponuda štandova, koja je zapravo program manifestacije, nikada nije bile veća. Za dišpet! Na rivi će se naslagati više od 80 štandova. Polovica njih, kažu organizatori, nudit će delikatese i suvenire iz cijele Hrvatske. I nije im bilo teško dati simboličnu kotizaciju za sudjelovanje, bolje rečeno za opstanak festivala pokrivanjem troškova organizacije.
Za jubilarnu Noć punog miseca Propeli su uskočili sponzori Zagrebačka pivovara i nova voda Santa. Pokrovitelj ostaje Grad Zadar, a suorganizatori su Županijska i gradska TZ.

Uz klape Kaleta, Bibinje i Donat koji će se smjenjivati na jednoj od dvije pozornice na rivi pravo nastupa svojim glazbenim potencijalom stekao je i 14. godišnji Ivo Dražović koji će vjerojatno dizati glas u Sole mio do Lune.

Na pozornici kod nekadašnjeg hotela Zagreb smjenjivat će KUD-ovi koji će gostima prezentirati duhovnu baštinu ovog kraja. Nema sumnje da će, obzirom na povećan turistički promet, Noć punog miseca privući na tisuće posjetitelja, kojima u nedjelju predstoji vrela noć u srpnju.