Iako smo u posljednje vrijeme svjedoci sve veće otuđenosti među ljudima te gotovo svakodnevno slušamo pritužbe građana kojima su njihovi sumještani odbili pružiti pomoć u nevolji, priča iz Gračaca potvrđuje da još uvijek ima hrabrih i dobrih ljudi.

Tamo je u subotu poslijepodne, nešto iza 16 sati, Zvonimir Mesić spasio život svom sumještanina koji se namjeravao objesiti.

- Poslije ručka sam sjeo na motor i krenuo se provozati gradom. Prolazio sam pokraj zgrade u kojoj mi stanuje prijatelj, pa sam pomislio kako bi bilo dobro pozvati ga na piće ako je kući. Parkirao sam pred zgradom i pozvonio mu, ali mi nije odgovarao pa sam krenuo dalje. Izlazeći iz dvorišta vidio sam jednog sumještanina kako nešto radi pokraj dječje ljuljačke. Znao sam da ima obiteljskih i zdravstvenih problema, pa sam se još jednom osvrnuo da vidim što radi. Kao da me Bog na to naveo jer sam ga taman zatekao kako sebi stavlja omču oko vrata i sprema se skočiti - ispričao nam je hrabri Zvonimir Mesić koji je svog sumještanina u posljednji trenutak spasio od sigurne smrti. Čovjek mu, kaže, ništa nije rekao već ga je samo pogledao.

- Oči su mu bile mutne, a pogled izgubljen. Nisam imao mobitel kod sebe, pa sam ga posjeo na pod i otrčao preko puta u kafić. Konobaricu sam zamolio da hitno pozove policiju i vratio se njemu. Zatekao sam ga upravo kako sam ga i ostavio. Još uvijek je sjedio na tlu i praznog pogleda gledao negdje ispred sebe - prisjećao se Zvonimir koji je ostao s njim do dolaska policajaca iz Gračaca.

Muškarac je potom prevezen na Odjel psihijatrije u Gospić gdje je zadržan na liječenju.

Inače, riječ je o muškarcu u pedesetim godinama. Otac je dvoje djece, sudionik Domovinskog rata, a posljednjih godina radio je u HAC-u. Još nije poznat motiv koji ga je ponukao na ovaj očajnički čin, a od njegovih sumještana doznajemo kako je posljednjih nekoliko mjeseci često bio na bolovanju i imao psihičkih problema.

Posljednji slučaj suicida vješanjem na zadarskom području dogodio se prije svega desetak dana u Posedarju gdje si je život oduzeo 24-godišnji Dejan V.