Plutajuća rafinerija "Helix Producer I" koja je velikim dijelom izgrađena u "Viktor Lencu" prije godinu i pol dana, angažirana je za pomoć u crpljenju i prikupljanju nafte iz oštećene bušotine British Petroleuma u Meksičkom zaljevu, objavljeno je ovih dana na više stranih internetskih portala koji prate offshore biznis.

Očekuje se da bi uvođenje upravo "Helix Producera I" na ovo poprište ekološke katastrofe trebalo bitno uvećati trenutne mogućnosti crpljenja nafte iz havarirane bušotine BP-a i njezinom "prebacivanju" na tankere. To se, nažalost, poklapa s posljednjim lošim vijestima o razmjerima ovog najvećeg izlijevanja nafte u američkoj povijesti. Znanstvenici koje je angažirala američka Vlada u utorak su, naime, povećali procjenu količine nafte koja istječe u Meksički zaljev na 35 tisuća do 60 tisuća barela dnevno što je količina od 5,5 do 9,5 milijuna litara dnevno. To znači da je u proteklih mjesec i pol dana od eksplozije na BP-ovoj platformi Deepwater Horizon u Meksički zaljev isteklo oko 540 milijuna litara nafte.

Zasad se iz oštećene bušotine prikuplja 18. tisuća barela nafte dnevno, a BP je objavio da bi se ta količina trebala povećati za 28. tisuća. To upravo odgovara kapacitetima "Helix Producera I", koji na dan može obraditi do trideset tisuća barela nafte. Pretpostavke su da će ova plutajuća rafinerija na svojoj novoj lokaciji ostati najmanje dva mejseca.

"Helix Producer I" nastao je preinakom broda za prijevoz željezničkih vagona "Komandor 5000". U brodogradilištu "Viktor Lenac" na njemu se radilo pune dvije godine, od 2006. do rujna 2008. godine. Posao je bio vrijedan oko 30 milijuna eura, a ovaj objekt u vlasništvu Helix Energy Solutions Group završno je opremljen u jednom teksaškom brodogradilištu prošle godine.