ZADAR- Prema svjedočenjima roditelja, u Zadru je posljednja dva tjedna gotovo nemoguće naći slobodan termin za repeticije iz matematike i fizike, a najveća je gužva među učenicima koji završavaju osmi razred jer se ocjene iz tih predmeta boduju pri upisu u srednju školu.

 

- Bankrotirao sam na repeticijama jer samo jedan sat iz matematike ili fizike stoji 80 kuna, a o umijeću roditelja ovisi hoće li ta cijena vrijediti za 45 ili 60 minuta. Imate slučajeva da se dijete zadrži 10 minuta više, što mu se automatski naplaćuje dodatno, kaže otac koji već dvije godine plaća repeticije iz matematike i fizike za svoju kćer.

Na to je, kaže, praktički bio prisiljen jer se ona sad upisuje u gimnaziju gdje ni jedna ocjena manja od petice ne dolazi u obzir.

- Konkurencija za upis je prevelika, odlikaša previše i ne preostaje mi ništa drugo nego da repeticijama osigura peticu iz matematike i fizike koja se isto traži u gimnazijama matematičkog smjera, objašnjava otac učenice osmog razreda. Ništa drukčija situacija nije ni s učenicima srednjih škola.

Gimnazijalci najviše repeticija traže iz matematike, kemije, fizike i stranog jezika. Matematika je najveći problem i među srednjoškolcima u Ekonomskoj i Tehničkoj školi, a posebna su priča stručni predmeti za koje je teško naći predavača.

Zanimljivo je, međutim, da učenici čiji roditelji plaćaju skupo repeticije ne žele ići na dodatnu nastavu koja se za njih besplatno organizira u školama.

Pokazuje to i slučaj iz Gimnazije Vladimira Nazora, koja je tijekom cijele školske godine organizirala dodatnu nastavu iz hrvatskog jezika, matematike, fizike i stranih jezika. Iako su upravo to predmeti zbog kojih učenici najčešće ide na repeticije, na dodatnoj nastavi, koja je bila organizirana šesti ili sedmi školski sat, pojavilo bi se svega dvoje ili troje učenika.
Ana VUČETIĆ ŠKRBIĆ

Roditeljske zablude

Roditelji su u zabludi kad misle da će njihova djeca više naučiti na repeticijama nego na nastavi, a to se potvrđuje na kraju školske godine kad dolaze tražiti ocjene za svoju djecu. Na žalost, repeticije su kod nas postale pravilo, ne iznimka zbog koje financijski trpe roditelji i djeca koja misle da imaju pravo na pozitivnu ocjenu samo zato što su išli na instrukcije, kaže ravnatelj zadarske gimnazije "Vladimir Nazor" Rade Šimičević, koji je u svojoj školi, da bi stao na kraj masovnom odlaženju na repeticije, organizirao dodatnu nastavu.