ZADAR- Više od pisma kojim je skupina hrvatskih "kulturnih i društvenih djelatnika i svećenika" uputila javnosti apel za povratak Zadarske nadbiskupije u hrvatski crkveni ustroj, zadarsku je javnost uznemirila vijest o izlasku iz crkvene službe zemuničkog svećenika Pavla Šindije.

Zbog "povratka svjetovnom životu" don Šindija je od zadarske Nadbiskupije zatražio i dobio ispisnicu, te službeno više nije svećenik Katoličke crkve. Omiljeni svećenik među zemuničkim pukom u nedjelju u župi u kojoj je radio nije služio misu, već ga je zamjenio kolega Zdenko Dundović. Navodno se Šindija svećenstva odrekao zbog ljubavi prema ženi s kojom, opet navodno, uskoro očekuje prinovu.

Sve prisutnije pitanje celibata među katoličkim svećenicima vrhunac svoje aktualnosti doživjelo je baš prije koji dan kad je u javnost procurilo pismo četrdeset Talijanki, koje tvrde da su imale "prisne odnose" sa svećenicima. One su napisale pismo Papi Benediktu XVI te od njega traže da ukine celibat. "Svećenik, kao svako ljudsko biće, mora živjeti sa svojom obitelji kako bi volio i bio voljen", stoji u pismu te se dodaje kako je celibat "muški" zakon koji treba prilagoditi vremenu.

- Obavezni celibat nema ništa, i to većina kršćana zna, sa Svetim pismom, niti s Evanđeljima, niti s Isusom koji nikada nije govorio o njemu, stoji u pismu iza kojeg stoji četrdeset žena, a punim imenom i prezimenom su ga potpisale samo njih tri. Jedna od njih, Stefania Salomone (42), tvrdi kako puno svećenika ne želi napustiti Crkvu jer se boje svjetovnog života u kojemu će morati "tražiti posao i plaćati najamninu za stan".

Šindija je taj strah, ako ga je imao, uspješno savladao i navodno u Zagrebu već traži posao. T