ZADAR - Na tiskovnoj konferenciji održanoj 2. lipnja 2010., predstavljen je projekt stipendiranja i zapošljavanja osoba s invaliditetom u području inženjerskih IT zanimanja. Inicijativa, čiji nositelji su APIS IT, jedna od najvećih hrvatskih informatičkih tvrtki i Visoka škola za primijenjeno računarstvo Algebra, uključuje selekciju, studij računarstva te zapošljavanje odabranog kandidata, tada već diplomiranog softverskog inženjera, u tvrtki APIS IT.

Kako je pojašnjeno na konferenciji, ovo je prvi projekt ovakve vrste i APIS IT je prva tvrtka koja se odlučila na financiranje visokog obrazovanja i zapošljavanje IT specijalista iz redova osoba s invaliditetom, a uskoro se u projekt uključuju i druge tvrtke koje će na ovaj način pripomoći lakšem uključenju osoba s invaliditetom u tržište rada, ali i riješiti svoj problem nedostatka stručnog IT kadra.

Podršku projektu dali su Zajednica saveza udruga osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Središnji državni ured za e-Hrvatsku.