ZADAR- Tri godine nakon oslobađajuće presude Županijskog suda u Splitu Vrhovni sud je potvrdio nevinost Pavla Bulja (50) za ubojstvo 16-godišnje Anđele Bešlić iz Sinja.

Jedan od presudnih dokaza za konačnu oslobađajuću presudu bio je iskaz njegovog rođaka Ivana Bulja, osuđenog na 22 godine zbog istog zločina. Na kraju svog rješenja Vrhovni sud, naime, navodi kako, unatoč neodrživosti dijelova obrane Pavla Bulja, zbog nedostatka materijalnih i personalni dokaza koji ga izravno povezuju sa zločinom, „poglavito imajući na umu značaj iskaza Ivana Bulja", pravomoćno ga oslobađaju od optužbe. Smatraju kako indicije koje je iznio tužitelj nisu dostatne da se bez sumnje može zaključiti da je Pavle Bulj bio drugi počinitelj kaznenog djela.

Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Pavlu Bulju za "slučaj Bešlić"
Krajem ožujka 2007. godine na Županijskom sudu u Splitu Pavle Bulj je oslobođen krivnje na ponovljenom suđenju. Postupak se ponovio jer je Vrhovni sud krajem 2005. godine ukinuo prvu oslobađajuću presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje.

Bulj je bio optužen da je s rođakom Ivanom Buljom u noći početkom ožujka 2002. godine Anđelu Bešlić, koja se vraćala kući s koncerta na silu i prijevaru uvukao u automobil. Zatim su nesretnu djevojku odveli na osamljeno mjesto, brutalno silovali i naposljetku ubili kako bi prikrili zločin, navodila je optužnica. Tijekom 2005. godine na splitskom sudu obojica su oslobođena optužbe za silovanje mlade Sinjanke zbog nedostatka dokaza.

Za teško ubojstvo osuđen je Ivan Bulj i kažnjen na 27 godina zatvora dok je Pavle oslobođen krivnje i za taj dio optužnice. Vrhovni sud je tada potvrdio dio presude koji proglašava Ivana Bulja krivim za ubojstvo, ali mu je kazna smanjena sa 27 na 22 godine zatvora. Također je odlučeno da se potvrdi onaj dio presude koji ih obojicu oslobađa krivnje za seksualno nasilje, ali je ukinut dio presude koji oslobađa Pavla Bulja optužbe za teško ubojstvo i naloženo je ponovno suđenje.

Na splitskom sudu je dvije godine kasnije provedeno ponovljeno suđenje. Ključni dokaz koj je potkrijepilo ovakvu odluku sudskog vijeća na čelu s sucem Zoranom Matulovićem bila je izjava Ivana Bulja, koji je doveden iz Lepoglave da svjedoči.

Na drugom suđenju je Ivan Bulj, tom prilikom kao svjedok, a ne optuženi, ponovio više puta kako sporne večeri Pavle Bulj nije bio s njim. Njegova izjava bila je bitna, ako ne i presudna i prilikom odlučivanja Vrhovnog suda.

U svom rješenju kojim potvrđuju nevinost Pavla Bulja navode kako izjava njegovog rođaka Ivana ima „odlučujući značaj" s obzirom da je on već osuđen za isti zločin te bi mu bilo u interesu da prokaže nekoga drugoga kao počinitelja.
Drugi bitni dokaz na kojem se temeljila oslobađajuća presuda je bio liječnički nalaz koji je potvrdio da je Bulj u noći ubojstva imao jednu nogu većim dijelom imobiliziranu gipsanom longetom.

Nalaz je tijekom drugog suđenja pregledao stalni sudski vještak i potvrdio kako je Pavle Bulj bio smanjeno pokretljiv. Slijedom toga splitski, a i Vrhovni sud smatrali kako je to bitniji podatak u dokaznoj materiji s obzirom na nepristupačan teren na kojem je nađeno tijelo.

Jedini materijalni dokaz optužbe bila je krvava majica koju je Pavlu oprala rođakinja, ali se pokazalo kako se odjeća uprljala u tučnjavi 15-ak dana nakon mučke smrti Anđele Bešlić.

Na dan objave prve oslobađajuće presude u ožujku 2005. godine Pavlu je ukinut pritvor u kojem je proveo gotovo pune tri godine. Tužiteljstvo se zatim žalilo Vrhovnom sudu koji Pavla ponovno vraća u pritvor u siječnju 2006. godine. Ponovnom oslobađajućom presudom 2007. godine ukinut mu je pritvor te je na slobodi dočekao pravomoćnost odluke