SPLIT - Velika je stvar što nakon tri tisuće godina patrijarhata Sanja i ja danas možemo reći: „ Mi smo lezbijke", veli Lepa Mlađenović, beogradska anti-ratna, feministička i lezbijska aktivistica.


Lepa Mlađenović odazvala se pozivu splitske feminističke udruge Domine i zagrebačke lezbijske grupe Kontra koje su u Splitu organizirale panel diskusiju pod nazivom Diskriminacija lezbijki u javnom i političkom životu.

- Sanja i ja možemo reći da smo lezbijke samo zato što smo se organizirale, to je naša snaga, naglasila je potrebu organiziranja homoseksualki Mlađenović.

Mlađenović je poručila ženama koje vole žene da je njihovo građansko pravo da vole koga hoće, kao što je njihovo pravo da svima kažu da su zaljubljene. Heteroseksualcima je poručila da je odgovornost svakog čovjeka podržati one koji imaju manje moći. A prije svega Lepa Mlađenović izrazila je žaljenje za sve zločine koji su u njeno ime počinjeni u Hrvatskoj.

Zagrebačka aktivistica Sanja Juras osvrnula se na školske udžbenike, posebno na udžbenik iz vjeronauka za 8. razred osnovne škole S Kristom u život, koji, istakla je, sugerira da je homoseksualnost bolest, što je u suprotnosti s hrvatskim i međunarodnim zakonima.

- Očekujemo očitovanje Vlade na naš zahtjev da se uklone homofobni sadržaji iz školskih udžbenika, rekla je Juras.

Gošća iz Amerike, svjetski poznata aktivistica za ljudska prava, prava žena i seksualna prava, Charlotte Bunch, objašnjavala je zašto su lezbijska i gay prava zapravo ljudska prava.

- Svi oni koji vjeruju u ljudska prava trebaju podržati homoseksualna prava kao nedjeljivi dio ljudskih prava, naglasila je.

Od lipnja će u prostorijama udruge Domine, Bosanska 4, u Splitu djelovati savjetovalište za homoseksualne osobe koje će im pružati pravnu, psihološku i svaku drugu pomoć.