ZAGREB - Prema popisu koji su objavili britanski Independent i Daily Express, talijanski premijer Silvio Berlusconi peti je najbogatiji šef države, dok je crnogorski predsjednik Milo Đukanović s deset milijuna funti najbogatiji na Balkanu i 20. u svijetu.

Milo Đukanović preko Berlusconijevih najbližih suradnika rasprodaje najvažnije crnogorske resurse, a za uzvrat dobiva članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji - tvrdi (i teško optužuje) rimska la Repubblica, veoma kritična prema talijanskom premijeru, a sada i prema njegovu crnogorskom kolegi i ortaku, ako je vjerovati reporteru Paolu Berizziju. On opisuje Đukanovića, nimalo laskavo, da je "veoma opasan međunarodni švercer", da ga tužilaštva u Napulju i Bariju smatraju jatakom zločinaca koji bježe od talijanske pravde, dok ga Berlusconi ocjenjuje kao "partnera" i "veoma pouzdana prijatelja".

Za njih je Crna Gora postala Eldorado zahvaljujući veoma niskom porezu na dohodak od 9 posto, te zahvaljujući mutnim privatizacijama, ponajprije u sektoru energije. To će omogućiti Berlusconiju da podjarmi Crnu Goru i tako ostvari zadaću u kojoj su omahnuli admiral Vittorio Mollo 1918., te general Alessandro Pirzio Birolli 1941. - ne štedi mračne usporedbe Berizzi.

La Repubblica specificira da u talijansko-crnogorskim privrednim odnosima zasad nema ničega kazneno relevantnoga - ali dio svojih teza temelji na istrazi koja se vodi protiv Denisa Verdinija, jednoga od trojice koordinatora Berlusconijeva vladajućeg Puka slobodâ, za koga istražitelji sumnjaju da je sklonio crne fondove u inozemstvo. Ona upire optužujući prst u bankarske operacije, te u energetski sektor, ponajprije u vjetroelektrane, četiri hidroelektrane te jednu termoelektranu na ugljen kojima bi talijanske tvrtke bliske Berlusconiju (ili njegovoj opciji) raspolagale u brdovitoj i vjetrovitoj Crnoj Gori.

U tom pogledu je zajednički općinski komunalni holding Milana i Brescie A2A već u privatizaciji pribavio 43 posto crnogorske Elektroprivrede. Lavovski dio novca za tu i neke druge privatizacije, 300 od okupno 450 milijuna eura, iskrcan je na račun Prve banke u vlasništvu premijerova brata Aca Đukanovića (kojoj su dioničari i Milo i sestra im Ana). La Repubblica citira oporbu koja tvrdi da je operacija bila netransparentna.

Za talijanske novine, ta povezanost javne prodaje i privatnog biznisa u istoj obitelji je sumnjiva i nedopustiva. Čime očito ciljaju ne samo na Đukanovića, nego - kao i obično - na Berlusconija. ( Inoslav Bešker)