ZADAR- Da su marihuana i kokain od početka ove godine najzastupljeniji opijati na zadarskom narkotržištu, može se iščitati iz policijskih zapljena. Samo u prvih pet mjeseci ove godine zadarska policija zaplijenila je 4,3 kilograma marihuane i oko 700 grama kokaina, te 4,2 grama hašiša, 12,5 grama heroina u prahu i 140 mililitara heroina u otopini. Zbog zloporabe opojnih droga, uhićena je 61 osoba, među kojima njih 50 zbog posjeda, a 11 zbog preprodaje.

Zadnja veća zapljena dogodila se početkom svibnja, kada je zaplijenjeno 640 grama kokaina, vrijednog oko 320 tisuća kuna. Kokain je bio skriven na zadarskim otocima Škardi i Istu, zbog čega su u Zadru uhićeni i privedeni I.S. (39) i M.K. (32) sa zadarskog područja, te Z.Š. (44) iz Koprivnice. Većina kokaina, oko 615,2 grama, pronađena je u staroj napuštenoj kući na otoku Škardi, dok je drugi dio od 24,3 grama, pronađen u obiteljskoj kući na Istu. Kokain skriven na otocima bio je namijenjen zadarskom narkotržištu, a Smirčić ga je dovozio, a zatim vagao i prepakiravao u manje količine u stanu u Zadru.

Početkom travnja policija je u višesatnoj akciji u zadarskim Arbanasima zaplijenila 4,3 kilograma marihuane, vrijedne oko 200 tisuća kuna. Uhićeni su Zadrani P.J. (27), D.N. (27), M.S. (47), te M.M. (32) iz Zagreba. Četvorka je uhićena u stanu u Arbanasima u trenutku dok se marihuana vagala i prepakirala u manje paketiće.


Veća zapljena heroina dogodila se prije dvije godine, kada je policijskom akcijom "Selo" zaplijenjeno pet kilograma heroina 40-postotne čistoće i pet kilograma smjese paracetamola i kofeina. Uhićenjem četvorice zadarskih dilera i dobavljača iz BiH zajedničkom akcijom hrvatske i bosanskohercegovačke policije, prekinuta je tada jedna od važnijih karika u balkanskom lancu trgovine heroinom. Ključnu ulogu u povezivanju bosanskih i hrvatskih dilera imao je Bogdan Pepić (47) iz Bosanske Gradiške. Od heroina pronađenog u mjestu Kašiću kod Stankovaca moglo se dobiti oko 50 tisuća "šuteva" vrijednih oko pet milijuna kuna.