ZADAR- Dean Veličković (37) jučer je na Županijskom sudu u Zadru zbog posjeda oko dva grama heroina i "dilanja" nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora i izrečena mu je i mjera obveznog liječenja od ovisnosti.

Veličković je proglašen krivim i osuđen na način kako mu je to i optužnicom zadarskog tužiteljstva stavljeno na teret.

Zadarski su policajci pretragom njegova stana pronašli vrećicu s oko dva grama heroina, vagu za precizno mjerenje s tragovima heroina i kokaina, manju količinu heptanona pomiješanog s cedevitom kao i manju količinu laktoze i fruktoze.

- Što se tiče heptanona prihvatili smo obranu optuženog koju smo i provjerili da je on u to vrijeme bio na heptanonskoj terapiji i da je uzimao 15 tableta dnevno. Međutim, ovo Sudsko vijeće nije prihvatilo njegovu obranu prema kojoj je on rekao da mu je vaga služila za mjerenje laktoze s obzirom na to da je dijabetičar.

Naime, u zagrebačkom Centru za krim vještačenja utvrđeno je kako su na vagi pronađeni tragovi heroina i kokaina. Dakle, vaga je služila za precizno mjerenje droge u cilju prodaje - zaključila je u obrazloženju presude predsjednica Sudskog vijeća, Dijana Grancarić.

Što se tiče otegotnih okolnosti, Sudsko ih vijeće nije našlo. Olakotnih je okolnosti bilo niz, pa je zbog toga u "slučaju Veličković" i primjenjen isntitut ublažavanja kazne jer je prema Kaznenom zakonu za ovo kazneno djelo predviđana zatvorska kazna od najmanje tri, pa do 12 godina.

A, olakotna okolnost koja je išla u prilog Deanu Veličkoviću jest činjenica da do sada nije bio osuđivan, da je u trenutku počinjenja kaznenog djela zbog svoje ovisnosti bio samnjeno ubrojiv, da je teški dijabetičar te mu je cijenjeno njegovo primjerno držanje i stav pred sudom.

Na ovu presudu s obzirom na to da je nepravomoćna i obrana i optužba imaju pravo žalbe.

Dean Veličković branio se sa slobode.