ZAGREB- Posljednji narkoobračun u Puli, gdje je pod vozilo majke dvojice braće dilera bačena eksplozivna naprava, podsjetio je da Istrom i dalje "vlada" rat narkoklanova koji na "bombastične" načine upozoravaju da im je nemoguće nekažnjeno stati na žulj, ali i da su spremni "naplatiti" po svaku cijenu pad pošiljki s drogom.

 

Toj tvrdnji u prilog ide i ovotjedno proširenje istrage u postupku koji se u Puli vodi protiv Zagrepčanina Marija Gilga (34) zbog siječanjske otmice Puljanina Dina Marinkovića (38) koja je rezultirala ubojstvom otmičara.

Prema sumnjama tužiteljstva, svoje prste u tome imao je i Mario Sova (42) na kojega je sad i službeno proširena istraga. Sova je uhićen prošlog mjeseca u jednoj zagrebačkoj teretani u sklopu istrage o nekoliko mafijaških likvidacija u Hrvatskoj, da bi na kraju bio prijavljen samo zbog trgovine kokainom.

Tužiteljstvo u Puli smatra da su Sova i njegov rođak Dalibor Marović (34) naručitelji, a Gilg i ubijeni Mladen Popović Pop (40) izvršitelji Marinkovićeve otmice koja je, pak, nastavak lanjskog obračuna u Šišanu, kada je Marinkovićev prijatelj Massimo Moratto (38) u samoobrani i prilikom pokušaja razbojstva, u ženinoj kući likvidirao Riječanina Aleksandra Ausilia (39) i ranio Puljanina Denisa Dukića (34).

Upravo ta dva istarska slučaja kao i ubojstvo srpskog kriminalca Cvetka Simića, koji je raskomadan pronađen u Jarunskom jezeru nakon što je u Zagreb došao kupiti drogu, istražitelje su "prisilili" da posumnjaju u povezanost s narkopodzemljem. Cvetko Simić je prije nestanka viđen u društvu Marija Sove.
‘Balkanski ratnik' kao okidač

Svi ti krvavi obračuni zaredali su nakon velike međunarodne akcije protiv balkanske narkomafije "Balkanski ratnik", kada je u potpalublju jahte "Maui" urugvajska policija 15. listopada 2009. zaplijenila 2174 kilograma kokaina "teškog" 108 milijuna dolara i pritom stavila lisičine Puljaninu Anastaziju Martinčiću (37).

Pad velike pošiljke kokaina očito je trebalo osvetiti a na neki način i ušutkati "sitne" ribe da o onim velikima ne progovaraju, no koje su uloge u tom lancu imali pojedinci iz prethodnih redaka, policija još uvijek nastoji dokučiti.

No Državno odvjetništvo u Puli sigurno je da su Sova i Marović nagovorili Gilga i Popovića da otmu Marinkovića i zaprijete mu ubojstvom ne bi li im ovaj dao novac od navodno isporučene droge.

Stvari su se otele kontroli 17. siječnja, kada su lažni policajci Popović i Gilg u Verudi kraj Pule oteli Marinkovića. Pokupili su ga u "audiju" lažnih pločica, no pištolj je Gilgu ispao iz ruke pa je s njim Marinković ubio Popovića a Gilga ranio.

Navodno je s Popovićem "prijateljevao" i Sovin prijatelj Mario Tolić, a koji je u "zemlju propao" početkom travnja s Vernerom Ajdarijem iz Travnika na putu u Švicarsku.

Sova inače "posluje" i izvan granica Lijepe naše, gdje ga se sumnjičilo za krijumčarenje oružja za profesionalne likvidacije. Pokušaj krijumčarenja 100 kilograma kokaina iz Kolumbije preko Nizozemske i Njemačke stajao ga je uhićenja u Hamburgu, a vrijedan bijeli prah nabavljao je i za članove skupine koja je pala u akciji "Dvorci".

Tom je prilikom u Tunelu "Kikovica" na putu za Pulu s netom kupljenim kokainom od Sove uhićen teklić Ivan Percan a koji je opijat prevozio Sovinu rođaku Maroviću. Zbog traljavo odrađenog posla i "gubitka" droge, Percan je lani u svibnju otet s ciljem da ga se ubije, ali je "ubojica" promašio.

Upravo zbog zaredalih policijskih akcija u borbi protiv krijumčarenja droge, balkanska narkohobotnica ostala je bez poprilične svote novca koju su mogli "pretočiti" u milijune eura...

Pretpostavlja se da će brutalnih likvidacija i misterioznih nestanaka zbog droge biti još, kako u Hrvatskoj, tako i po Europi, a ne može se isključiti i da naizgled "obično" zagrebačko ubojstvo pulskog ugostitelja Tripe Penovića u lipnju 2008. godine ima nekih dodirnih točaka s obračunima dilerskih bandi jer je Penović bio blizak sa sumještaninom Martinčićem, inače bivšim službenikom pulske Lučke kapetanije kojega je "Balkanski ratnik" stajao uhićenja u Urugvaju, gdje "broji" dane iza rešetaka. Kao naručitelji te pošiljke spominju se moćna crnogorska braća Darko i Duško Šarić.