ZADAR- Majka jednog od zadarskih ovisnika u srijedu je na javnoj tribini "Pravna regulativa u životu ovisnika" prozvala policiju, pravosuđe i odvjetnika Andreja Korljana za "šutnju" u slučaju brutalnog postupanja prema njezinu sinu koji je nakon uhićenja zbog zloporabe opojnih droga dva puta premlaćen. Izrevoltirana ponašanjem prema njezinu sinu, pokušala je dobiti pomoć na sudu i policiji, no nitko joj, kako je rekla, nije htio pomoći.

- Bio je strašno pretučen dva puta. Obje su mu noge bile plave. Rekao mi je da mu je bilo gore nego u Manjači. Nakon toga je dobio otkaz. Nisam znala kako mu pomoći, pa sam se došla požaliti predsjedniku zadarskog Županijskog suda, no on me uputio načelniku policije, a tada je to bio Svemir Vrsaljko.

Sve sam im ispričala, no ništa se nije poduzelo, a vi ste, gospodine Korljan, bili na sudu kada je moj sin rekao da su ga dva puta tukli i ništa niste učinili - kazala je ogorčena majka upirući prstom u odvjetnika Korljana koji je na tribini u zadarskoj Gradskoj knjižnici gostovao zajedno s Đulom Rušinović-Sunarom, predsjednicom Udruge za promicanje prava pacijenata, Antom Lučićem, voditeljem Odsjeka kriminaliteta droga PU zadarske, te Sonjom Tomas, socijalnom radnicom zadarskog Centra za socijalnu skrb.


- U svojoj praksi nisam imao takvih slučajeva - izjavio je Korljan, pojašnjavajući prethodno kako je branitelj stručni pomoćnik optuženika koji mu svojim stručnim znanjem mora dati određeni savjet.

- Ovisnost se od strane suda mora cijeniti kao olakotna okolnost, jer u većini slučajeva bez ovisnosti ne bi ni došlo do kaznenih djela - kazao je Korljan.

Voditelj odsjeka kriminaliteta droga PU zadarske Ante Lučić kazao je kako nije upoznat s tim slučajem, te da je svako postupanje policije propisano zakonom.

- Svaka uporaba snage na terenu mora biti nadzirana, a svaka uhićena osoba je upoznata sa svojim pravima - izjavio je voditelj Odsjeka kriminaliteta droga PU zadarske dodajući kako svako odstupanje od propisanog zakona kontroliraju više instancije MUP-a.