ZADAR - Davor L. (54) danas je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina zbog kaznenog djela silovanja, bludnih radnji i sa silovanjem izjednačenih spolnih radnji koje je prvi put djevojčici počinio dok je imala svega deset godina.

Odvlačeći svoju malodobnu žrtvu u podrum obiteljske kuće gdje ju je prisiljavao na spolni odnos te zlostavljajući je tijekom ljetnih mjeseci na plaži i u moru Lonić je ta gnusna djela, prema navodima optužnice, počinio u više navrata tijekom razdoblja od svibnja 2003. godine pa do srpnja 2008. godine. Sve to, prema riječima suca Borisa Radmana, nedvojbeno je i u cijelosti utvrđeno provedenim dokaznim postupkom i nalazima sudskih vještaka medicinske, psihijatrijske i psihološke struke koji su potvrdili kako je maljoljetnica iznijela iskren, jasan, životan i logičan iskaz te da ona nije manipulatorica, da nije inkriminirani događaj izmislila i da nije lagala.

- Maloljetnica je, "otvarajući" se pomalo, na sudu govorila o bestijalniom kaznenom djelu i traumi silovanja koje je doživjela i zbog čega joj je trajno narušeno zdravlje, dijagnosticiran PTSP, zbog čega se zbližila s časnim sestrama, postala pobožnija nego je bila planirajući se zarediti u karmelićanski, vrlo strogi red, izdvojen iz javnog života. Vi ste Davore L. uništili njezin mladi, dobroćudni, veseli i neiskvareni život djeteta i mlade osobe te ste prouzročili njezino teško zdravstveno stanje - rekao je sudac Radman danas u sudnici Županijskog suda obraćajući se osuđeniku. Obrazlažući presudu sudac Radman dodao je kako maloljetna žrtva ne bi bila pod medikamentima i psihoterapijom, tako teškog zdravstvenog stanja, šutljiva, te da ne bi pokušala suicid da joj optuženik nije sve navedeno učinio.

- Ona bi danas bila uobičajena, normalna, vesela osoba, spremna na izlaske sa svojim vršnjacima, a ona to nije - zaključio je sudac Radman produljivši Davoru L. pritvor u kojemu se nalazi još od prošlog ljeta kada je ovaj gnjusni čin otkriven nakon što se maloljetna žrtva povjerila svojoj razrednici. Sudac Radman napomenuo je kako je kazna od 14 godina sasvim primjerena obzirom na težinu i brojnost kaznenih djela, a na tu kaznu pravo žalbe imaju i jedna i druga strana.

Okrivljenik će ostati u pritvoru sve do pravomoćnosti presude.