ZADAR- Zbog postupkovne pogreške Vrhovni sud RH je dijelom ukinuo i vratio na ponovno suđenje oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zadru kojom je u lipnju prošle godine nakon 17 godina završen jedan od najdužih zadarskih sudskih slučajeva zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju.

 

Presudom zadarskog Županijskog suda Veseljko Kurta (63), bivši direktor autobusne prijevozničke tvrtke «Croatia Zadar Line» i Jago Kozina, vlasnik zadarske prijevozničke tvrtke "Contus" u lipnju su oslobođeni optužbe koja ih je teretila da su zloporabili svoje položaje - prvooptuženi Kurta kao tadašnji direktor KRO za javni prijevoz «Liburnija» Zadar i drugooptuženi Kozina kao direktor zadarske poslovnice Splitske banke dd Split.

Prema izmijenjenoj optužnici bili su optuženi da su kreditima Splitske banke koje su samo fiktivno dali «Liburniji» i «Folijaplastu» sebi osigurali materijalnu korist preko privatne tvrtke «MEC» koju su kao pravi vlasnici osnovali zajedno sa Zadranima Đenkom Perošom, Zdravkom Fainom i Zdravkom Bilanom.

Zadarska poslovnica Splitske banke, je tako 1990. godine, odobrila «Liburniji» kredit od 3,500.000 HRD-a nakon čega je Kurta istog dana iznos proslijedio u «MEC». S tim iznosom i dijelom iznosa kredita koji je preko tvrtke «Folijaplast» prebačen na račun «MEC-a», Kurta i Kozina su kupili za sebe, no formalno za «MEC», ribarski bord vrijedan 638.102 DEM kao i 230 četvornih metara velik stan u ulici Borelli vrijednosti 107.600 DEM.

Kozina se inače od utorka nalazi u zadarskom pritvoru nakon što je zajedno sa suprugom Terezijom, direktoricom Contusa priveden zbog malverzacija u «Contus» teških najmanje 10 milijuna kuna.