ZADAR- Danas je Ministarstvo mora uplatilo na račun Ministarstva financija uplatiti 16 milijuna kuna PDV-a za prvu fazu radova na izgradnji Nove luke Gaženica. 


Potvrdio nam je to Ivica Burić, ravnatelj Lučke uprave, koja, kako je kazao nije u sustavu PDVa-. Ali kako je Država osnivač Lučke uprave, onda formalno to uplaćuje Ministarstvo mora, kako bi se mogla zaključiti prva faza radova, kazao je ministar Božidar Kalmeta za Slobodnu Dalmaciju.
PDV nije razlog zastoja radova između dvije faze, tvrdi ravnatelj Burić, najavljujući kako će se ugovor s izabranim izvođačima radova biti potpisan 10. svibnja.
Iako Europska investicijska banka te Njemačka razvojna banka potvrdile izabranog izvođača radova, po natječaju koji je završen za Božić njegovo se ime ne može znati sve do ugovora.


- To nam uvjetuju kreditori. Izabrani izvođač radova mora dostaviti jamstvo banke za dobro izvršene radove, pojašnjava Burić. Bankovno jamstvo koje su izvođači morali dostaviti u ponudbenoj dokumentaciji bilo je ograničenog karaktera, dodaje ravnatelj.
Ipak se radi o poslu čija je vrijednost procijenjena na 150 milijuna eura.

Za tako velike radove ravnatelj Lučke uprave dobio je još jednog pomoćnika. Uz Sandra Vukelića koji je došao iz Hrvatskih auto cesta, drugi je pomoćnik Igor Pukec koji time ulazi u Jedinicu koja će voditi radove za Gaženicu. Po struci diplomirani inženjer građevine, radio u Institut građevinarstva Hrvatske. Pukec je prošle godine, po odluci ministra Kalmete, izabran u Jedinicu za gradnju Pelješkog mosta kojoj je koordinator bio Zdravko Livaković, tada državni tajnik.
No, kako je zaustavljen taj kapitalni projekt Pukec će svoje sposobnosti iskazati na Gaženici.
Na natječaj su se javile dvije osobe, od kojih ni jedna nije iz Zadra, kazao je ravnatelj Lučke uprave koji sada ima troje pomoćnika.