Janković kriv jer je zajedno sa Slavkom Đokićem koji je u bijegu, vršio brutalno zastrašivanje Hrvata kako bi ih natjerao da napuste svoje domove i područje tzv. Republike Srpske Krajine.

- Optuženi Janković je točno znao u kojim su kućama mještani hrvatske nacionalnosti jer se prije svog pohoda dobro raspitao. Nije bio motiviran stjecanjem imovinske koristi, već mu je prvenstevni cilj bio zastrašivanje, maltretiranje i teroriziranje Hrvata kako bi oni napustili svoje domove. Njegovu je obranu ovo Sudsko vijeće ocijenilo nevjerodostojnom. On se naime, najprije branio kako je riječ o već presuđenom slučaju zbog čega je odslužio kaznu u trajanju od dvije godine. Međutim, riječ je o Vojnom sudu u Kninu u vrijeme dok je Knin bio okupiran i tada je bio osuđen zbog kaznenog djela razbojstva i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Kasnije se pred ovim Sudskim vijećem branio kako u Zemniku i Jagodnji nikad nije bio - objašnjavala je presudu Dijana Grancarić.

Što se pak, tiče olakotnih i otegotnih okolnosti koje su uzete u obzir pri odmjeravanju visine zatvorske kazne, sutkinja Grancarić je naglasila kako je u olakotne okolnosti sud cijenio da je Janković u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio mlađe životne dobi te njegovo primjereno držanje i stav prema sudu.

U otegotne okolnosti uzeta je u obzir težina kaznenog djela te Jankovićeva višestruka osuđivanost.

On je naime, sedam puta pravomoćno osuđivan u vremenskom razdoblju od 1993. do 2006. godine i to zbog imovinskih delikata, kaznenih djela s elementima nasilja, zapuštanja i zlostavljanja maloljetne osobe te je zbog toga osuđen na sveukupno više od 15 godina zatvora.

S obzirom na to da neke kazne nije izdržao za njim je na snazi tjeralica u susjednoj Srbiji.

Njegov branitelj Luka Šušak najavio je žalbu na presudu kratko komentiravši kako ga "baš zanima obrazloženje ove presude jer nitko od svjedoka nije teretio Jankovića".

Do pravomoćnosti presude, Nedeljko Janković ostaje u pritvoru.