ZADAR- Stopa bolovanja u Zadarskoj županiji prošle je godine bila čak 15 posto manja od republičkog prosjeka, ali i devet posto manja nego godinu dan prije!

Prema podacima zadarskog ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u 2009. godini stopa bolovanja na zadarskom području iznosila je 2,95 posto, što je podatak kojim se mogu pohvaliti tek rijetki gradovi u Hrvatskoj, ali je i potvrda trenda koji traje već nekoliko godina: epidemija bolovanja, zbog čega su uvedene pooštrene kontrole i dodatni pravilnici, zaobišla je Zadar.

U stalnom je padu i broj radnika na bolovanju, ali i ukupan broj dana bolovanja. Kako doznajemo u zadarskom HZZO-u, dnevno je u prosjeku na bolovanju bilo 870 Zadrana, a godinu dana prije bilo ih je 1017.

- Prema našim statističkim izvještajima, ukupno je bilo 272.809 dana bolovanja na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. To se odnosi na bolest, izolaciju, pratnju, njegu te komplikacije u trudnoći - kaže nova ravnateljica zadarskog ureda HZZO-a Mara Batur.