ZADAR- Županijska skupština konačno bi, osam mjeseci nakon konstituiranja, trebala usvojiti izmjene i dopune Statuta Zadarske županije kojima se Statut usklađuje s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, te pripadnicima srpske nacionalne manjine omoguće da na dopunskim izborima izabere četiri vijećnika i zamjenika župana.

Naime, kako je potvrdio predsjednik Odbora za Statut i poslovnik Županijske skupštine Ivica Erlić, Odbor je na jučerašnjem sastanku prihvatio izmjene i dopune Statuta u člancima 17. i 30. kojima se regulira broj vijećnika u Skupštini i broj zamjenika župana, te će u Statutu stajati kako, umjesto dosadašnjih 41, Skupština ima 45 vijećnika, pri čemu su četiri vijećnika predstavnici srpske nacionalne manjine, te kako župan, umjesto dosadašnja dva, ima tri zamjenika pri čemu je jedan pripadnik srpske nacionalne manjine. Za ovaj prijedlog glasovalo je svo troje nazočnih članov Odbora; Ivica Erlić, Grgo Batur i Nevena Petani, dok su ostala dva člana Mate Fabijanić i Božidar Longin bili odsutni.

Pripadnici srpske nacionalne manjine pravo na četiri vijećnika i zamjenika župana, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, ostvaruju temeljem udjela birača srpske nacionalnosti u posljednjem potvrđenom popisu birača koji, prema podacima Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji. iznosi 10.61 posto.

- Stručne službe pripremile su prijedlog, Odbor ga je usvojio i sada ga, s obzirom da tako propisuje zakon, šaljemo na uvidi u Vijeće srpske nacionalne manjine, i sljedećeg tjedna izmjene i dopune Statuta treba prihvatiti Županijska skupština, kazao je Erlić.

Skupština s usklađivanjem Statuta, čime se omogućuje da Vlada raspiše dopunske izbore za predstavnike srpske nacionalne manjine, kasni šest mjeseci, budući da je Zakonom o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave predviđeno da se statuti predstavničkih tijela, prema podacima iz popisa birača, usklade u roku do 2 mjeseca od održavanja konstituirajuće sjednice.

- Ako će se Statut konačno uskladiti, ja mogu samo reći da mi je drago, iako se to moglo napraviti i ranije. Drago mi je da su se konačno sjetili poštovati Ustavni zakon, a želim naglasiti da to nije napravljeno ni pod kakvim ucjenama niti ultimatumom, jer ja to nisam nikome ni postavljao, niti je to moj stil komuniciranja i djelovanja, kao što to neki žele zlonamjerno prezentirati javnosti, komentirao je tajnik Vijeća srpske nacionalne manjine i predsjednik zadarskog SDSS-a Veselko Čakić.

- Statut je trebalo uskladiti još za vrijeme mandata prošlog saziva Skupštine, pa da se na redovnim izborima ostvare prava srpske nacionalne manjine, a ne da se ovim odugovlačenjem stvaraju nepotrebni troškove, komentirala je vijećnica SDP-a, članica Odbora za Statut i poslovnik Nevena Petani.