ZADAR- Agenciji za obalni linijski prijevoz Ministarstvo mora je dalo nalog da pripremi nove cijene kojima bi prijevoz putnika trajektima, a osobito katamaranima bio skuplji ove se sezone, piše Novi list.
Prijevoz trajektima povećao bi se za 10 posto, dok bi putničke karta za katamaran podigla se za čak 50 posto.
Nimalo popularna mjera uvodi se zbog rezanja subvencija za pomorski putnički promet u Državnom proračunu što bi dovelo do minusa od 140 milijuna kuna Jadroliniji koja je inače u lošoj poslovnoj situaciji.
Međutim, uzaludni su apeli sindikalaca pomoraca da se pribjegne drugim rješenjima kao što je korištenje plavog dizela. Skupim prijevozom na teret građana, turista, a osobito otočana i to u najtežim kriznim vremenima želi se nadoknaditi proračunski rez.
Agencija sa sjedištem u Splitu ovih će dana dobiti i prigovore zadarskih otočana zbog novog, reduciranog reda plovidbe. S Molata, Rivnja i Silbe stiže na kopno, brzinom munje, ogorčenost na sastavljače plovidbenog reda koji su ukinuli trajektne linije u dane kada su one najpotrebnije „bodulim2. Nemaju ništa protiv štednje, ali ne tako nepromišljene. Silbljani su pak razočarani što su ih još više udaljili od kopna smanjenjem broj brzobrodskih veza.