ZADAR- Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski otvorenom je tribinom pod nazivom Biti žena dala svoj prilog borbi za bolji položaj žene u društvu.

- Neka se to ne shvati kao borba protiv muškog spola, napomenula je predsjednica Ana Lovrin, koja je u ulozi moderatora dala naglaska na sve bolju zakonsku regulativu. Ta borba, koja traje već 150 godina, vodi za ravnomjernu raspodjelu uloge žene u društvu, ustvrdila je Lovrin.


Da je Biblije oduvijek opravdanje za podređeni položaj i mjesto žene u društvu, osobito u kršćanstvu, pokazala je u vrlo zanimljivom i kratkom predavanju dr. Jadranka Anić, sestra Rebeka iz Instituta društvenih znanosti u Splitu. Ona spada u feminističke teologinje, a zalaže se za to da dokaže kako muškarac i žena imaju podjednako razum i osjećaje.
No, postoje stereotipi koji ženi kroz povijest odriču razum i intelekt. Po Bibliji muškarac je glava, a žena srce.
Tumačenje po kojem je žena podređena proizlazi iz knjige postanka po kojoj je žena stvorena iz rebra muškarca, na sliku Božju, što znači da nije jednaka muškarcu koji ima vlast, kazala je dr Alić.
Međutim, kako je Adam ime prvog čovjeka, on označava ljudstvo koje se odnosi na muškarca i ženu, tvrdi znanstvenica, koja je došla i do drugačijih otkrića.
Naime, na u najstarijim izvorima Biblije rebro znači strana, što znači da je žena druga strana istog života, pošto na akadskom jeziku rebro znači život, navela je dr Alić.