ZADAR- Na dnevnom redu Županijske skupštine koja će se danas održati, među čak 28 točaka dnevnog reda, nema one o promjeni Statuta radi usklađenja s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Ova se točka očekivala jer je Zadarska županija jedina u Hrvatskoj u kojoj se još nisu primijenile odredbe Ustavnog zakona, tj. nisu se proveli izbori za izbor predstavnika Srba u Skupštini Zadarske županije te u još nekoliko općina i Gradu Benkovcu.

U Skupštini Zadarske županije bi prema naputku iz Ministarstva uprave proteklog ljeta trebala biti četiri predstavnika srpske manjine, kao i dožupan predstavnik Srba.

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac kaže da je na nedavnom sastanku koalicijskih partnera u Vladi dogovoreno da ministar Božidar Kalmeta kao predsjednik ŽO HDZ-a realizira usklađivanje tih statuta u Zadarskoj županiji.

- Razgovarat ću s ministrom uprave Davorinom Mlakarom o ovom pitanju, kad se provede upravni nadzor, odnosno utvrdi stanje. Prema postojećim podacima, Srba je u Zadarskoj županiji manje od pet posto. Nema razloga da se i u Zadarskoj županiji ne provedu izbori za manjine, ako je brojno stanje takvo da se oni trebaju provesti, kaže ministar Božidar Kalmeta.