ZADAR- Potkraj prošle godine zadarska gradska uprava je imala 171 zaposlenika, ali će njihovo brojno stanje vrlo brzo biti promijenjeno: upravo traju provjere kandidata za dva pomoćnika pročelnika, a idućeg tjedna bit će objavljena i četiri nova javna natječaja za popunu radnih mjesta u različitim upravnim odjelima.

Unatoč recesijskim vremenima i stalnim prigovorima o prevelikom broju zaposlenih u javnom sektoru, gradonačelnik Zvonimir Vrančić smatra da je novo zapošljavanje neophodno i potpuno opravdano. Kada se krenulo s reorganizacijom i preustrojem gradske uprave, Vrančić je izjavio da to neće dovesti do novog zapošljavanja.


- Ovo nema izravne veze s reorganizacijom i preustrojem, a ja sam uvjeren da je popunjavanje ovih radnih mjesta opravdano zbog potreba i kvalitete posla gradske uprave, kaže Vrančić i navodi primjer zapošljavanja jednog geodeta u Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom:

- Imamo dugogodišnji problem s utvrđivanjem gradske imovine, predugo tapkamo u mraku jer je stanje nesređeno. Mislim da je to iznimno važno i da važnost tog posla nadilazi špekulacije o potrebi zapošljavanja jednog čovjeka, obrazlaže Vrančić.

Pročelnik Rajko Jurin samo dodaje kako se prečesto pojavljuje potreba za „identifikacijom čestica zemljišta" jer stvarno stanje na terenu rijetko odgovara katastarskim izvodima.

Osim pomoćnika, UO za gospodarstvo bi trebao biti popunjen i s voditeljem poslova za projekte Europske unije koji će, najavljuje gradonačelnik Vrančić, biti na čelu ekipe za praćenje predpristupnih i pristupnih fondova EU i pravovremeno uključivanje Grada Zadra u te poslove.

UO za gospodarstvo će primiti i jednog višeg referenta za informatiku. Gradonačelnik Vrančić najavio je i zapošljavanje još jednog revizora, a Upravni odjel za provedbu dokumenata građenja i prostornog uređenja dobio je suglasnost za zapošljavanje stručnog referenta za lokacijske postupke.

 

Za mjesto pomoćnika pročelnika za odgoj i školstvo Jose Nekića stiglo je deset prijava, a testiranje kandidata bit će u srijedu. Testiranja šestero kandidata za pomoćnika pročelnika za gospodarstvo Alana Kocipera završena su u četvrtak, a odluka o izboru trebala bi biti donesena do 1. ožujka.

Pročelnička mjesta evidentno su raspodjeljivana prema političkom dogovoru koalicijskih partnera, a u slučaju dvaju pomoćničkih mjesta tvrdi se da odluka ne ovisi o politici, nego o ponudi na javnim natječajima kojima se traže "gotovi stručnjaci".