KARLOVAC - Trinaestogodišnji dječak iz Karlovca, koji je policiji otprije poznat po kaznenim djelima protiv tuđe imovine, krajem prošle godine počinio je čak još četiri razbojništva na području grada.

- Dva razbojništva počinio je u dvije sportske kladionice u Ulici Luščić i u Ulici kralja Petra Krešimira IV., te dva razbojništva u trgovinama u Zvonimirovoj i Vrazovoj ulici. Uz dijete je u izvršenju jednog kaznenog djela razbojništva sudjelovao i maloljetnik iz Karlovca (17), a u druga dva kaznena djela razbojništva maloljetni Karlovčanin (16) te maloljetnik iz Pule (14). Ovim djelima pričinjena je šteta od 22.186,00 kuna. Protiv svih počinitelja Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Karlovcu biti će proslijeđeno izvješće - rekla je Tamara Grčić, glasnogovornica PU karlovačke.

Neslužbeno doznajemo da je trinaestogodišnji dječak isti onaj "Billy the Kid" koji je Karlovcem operirao i prije više od godinu dana. Tada je posebna radna skupina PU karlovačke otkrila da je opasan razbojnik naoružan plastičnim pištoljem, odjeven u crno i sa markirnom kapom na glavi, koji je počinio četiri oružane pljačke i tri krađe, ustvari tada 12-godišnji učenik jedne karlovačke Osnovne škole.

Zbog tih je kaznenih djela dječak privremeno bio izmješten u Dom za odgoj djece i mladeži u Zadru, no iz njega je ubrzo pobjegao da bi nakon četiri dana bijega ponovo vraćen u Dom.

Smještanje u dom bio je pokušaj sustava da ga, očito bezuspješno, vrati na pravi put.

- Ušao je držeći pištolj i rekao: Ovo je pljačka. Uperio je u mene pištolj, no ja sam mislila da se šali i odgurnula pištolj. Rekla sam mu da ne s.... Uperio mi je potom pištolj u glavu i rekao: Pucat ću ti u glavu, otvaraj kasu, daj novac, imaš pet sekundi. Otvorila sam kasu, on je zgrabio novac i otrčao. Bojala sam se jer bio agresivan i histeričan - ispričala je prodavačica Irena Lipka, koja je bliski susret s karlovačkim Billyjem imala prije godinu dana.

Sličan scenarij pljački mladi je razbojnik primjenio i u svojim ostalim pohodima. Ni za jedno kazneno djelo koje je dosad počinio nije odgovarao jer se, s obzirom da je dijete, odredbe Kaznenog zakona na njega ne primjenjuju. Dječak nije skrivao pred prijeteljima da je upravo on razbojnik o kojem priča policija i pišu novine, već je hvaleći se svakom svojom "akcijom" pred ostalom djecom pokušao biti "faca".

Doznajemo da je nedavno u školi koju pohađa podmetnuo požar, kojega je, potom sam gasio vatrogasnim aparatom htjedući valjda i tom akcijom ispasti još veći "frajer". Što će se s njim dogaditi sada, nakon novog vala razbojništava, još uvijek je nepoznato. Iz krugova bliskih Centru za socijalnu skrb neslužbeno doznajemo da bi se ovoga puta priča o odgovornosti mogla usmjeriti prema roditeljima, odnosno grubom zanemarivanju djeteta.