ZADAR- Ugovor o najmu gradskog poslovnog prostora u prizemlju "Bagatova nebodera" na snazi je od 20. travnja prošle godine, a u gradskoj su upravi tek osam mjeseci poslije otkrili da nije priveden svrsi i da se u njemu ne događa ništa što bi dalo naslutiti kad će uopće prostor profunkcionirati.

Nakon "otkrića", reagira gradonačelnik Zvonimir Vrančić i 13. siječnja raskida ugovor o najmu, ali nakon razgovora sa zakupcem Tomislavom Rogićem, reagira još jednom i 25. siječnja - poništava vlastitu odluku o raskidu ugovora! Potpuno neočekivano, Vrančić je Rogiću omogućio da prostor privede svrsi do 1. lipnja ove godine.

- Ugovor o najmu potpisan je 20. travnja, a gospodina Rogića počelo se zaduživati od studenoga prošle godine i najam je plaćen. Raskinuli smo ugovor kad smo saznali da prostor nije u funkciji, a nakon razgovora s njim, omogućili smo mu ovaj rok do 1. lipnja, da se snađe, jer nas je uvjerio da je prostor neuvjetan i da bi ga trebalo preurediti prije nego ga se stavi u funkciju - objašnjava svoj potez gradonačelnik Vrančić podvlačeći kontekst gospodarske krize.

U "potrebi preuređenja" Vrančić vidi opravdan razlog za prolongiranje roka do 1. lipnja, čime će u Rogićevu slučaju rok za privođenje svrsi gradskog prostora s uobičajenih 90 dana biti rastegnut na punih 14 mjeseci, iako i u Odluci bivšeg Poglavarstva o davanju prostora u zakup također stoji da je rok 90 dana od potpisivanja ugovora. Istina, prema ugovoru je to 30 dana od dobivanja lokacijske dozvole za eventualno preuređenje, ali u Rogićevu slučaju nitko ne govori o lokacijskoj dozvoli niti se zna je li mu uopće potrebna.
Poglavarstvo odbilo NK ‘Zadar'

Prije dvije godine, taj isti prostor od Grada je tražio Nogometni klub "Zadar" za klupske prostorije, ali je taj zahtjev Poglavarstvo Živka Kolege odbilo. Među poglavarima je tada prevladao strah da će prostor biti ustupljen nekolicini igrača za "nedovoljno opisane namjene", a direktor NK "Zadar" Novica Erlić naknadno je objasnio želju da neki od igrača preuzmu i vode fun shopove za prodaju klupskih dresova, zastavica i tomu slično.

Godinu dana kasnije, na javni natječaj javlja se i na njemu pobjeđuje trener vratara NK "Zadar" Tomislav Rogić Tumba. Na pitanje zbog čega prostor dosad nije stavljen u funkciju i što će se uopće u njemu događati, Rogić nam je u kratkoj telefonskoj izjavi rekao: - Kasnili smo zbog projektanata, a unutra će biti kafić!

Na natječaj za ugostiteljsku djelatnost na Obali kneza Branimira, Rogić je poslao jedinu pravovaljanu prijavu za 148 kvadrata gradskog prostora koji je nekad koristio ‘Gavrilović'. Za atraktivan prostor koji gleda na gradsku luku i Poluotok, određena je početna cijena od deset eura po metru četvornom - Rogić je toliko ponudio i pobijedio.