ZADAR - Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi zatražila je očitovanje svih liječnika koji su sudjelovali u vođenju poroda rodilje iz Opće bolnice Zadar čije je dijete iz još neutvrđenih razloga umrlo u ponedjeljak oko 2.30 sati u rađaonici Odjela za ginekologiju.

Zatražena je također i dostava cjelovite medicinske dokumentacije, što uključuje i izviješće o sekciji - kazala je u četvrtak Zora Lažeta, glasnogovornica Ministarstva zdravstva, dodajući kako će resorno ministarstvo, tek nakon što dokumentacija bude dostavljena, odlučiti o daljnjem poduzimanju mjera u okviru ovlasti zdravstvene inspekcije.

- Rješavanje slučaja još je u početnoj fazi, tako da se zasad ne može još ništa konkretnije kazati - kazao je u četvrtak i istražni sudac Milan Pečina, dodajući kako još čeka podatke koji mu trebaju kako bi se ovaj slučaj do kraja rasvijetlio.

Iako je obdukcija nad mrtvorođenom bebom obavljena u srijedu na Odjelu za patologiju zadarske Opće bolnice, obdukcijski nalaz još uvijek nije gotov jer su, kako neslužbeno doznajemo, zatražena dodatna vještačenje, budući da standardni nalaz nije bio dovoljan da pokaže uzrok smrti.

Kada ta vještačenja budu gotova, nadležni patolog će odmah nalaz proslijediti dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Milanu Pečini koji je i naložio obdukciju. Sumnjajući da je riječ o liječničkoj pogrešci, slučaj je policijo prijavila obitelj rodilje A.M.(25), budući je njezina trudnoća cijelo vrijeme bila uredna, a dijete bilo živo po prijemu na Odjel ginekologije.

Prema riječima dr. Branka Dukića, šefa Odjela ginekologije zadarske Opće bolnice, žena, kojoj je ovo treća trudnoća, primljena je na Odjel ginekologije s kontrakcijama u ponedjeljak pola sata nakon ponoći, te je nakon pregleda CTG-om sve bilo u redu do 2.30 sati kada je ultrazvuk pokazao da dijete ne daje znakove života.