NOVI SAD/SARAJEVO - Bojan Gudurić (29), jedan od šestero optuženih za ubojstvo Ive Pukanića, koji u ekstradicijskom pritvoru u Sarajevu čeka odluku o izručenju Srbiji ili Hrvatskoj, predao se u ponedjeljak banjalučkoj policiji zbog straha od Joce Amsterdama , saznaje beogradski Press.

Prema informacijama srpskog lista, Gudurić se odlučio predati u Bosni jer je uvjeren da mu u Srbiji prijeti opasnost od Sretena Jocića, koji je u Srbiji optužen za atentat na Pukanića i Niku Franjića.

Izvor Pressa iz novosadske policije, koja je dugo bila na tragu Guduriću dok se skrivao u Novom Sadu i okolini, potvrđuje da je glavni motiv Gudurićeve predaje, koja se dogodila dva dana uoči početka suđenja za Pukanićevo ubojstvo u Zagrebu, strah od Joce Amsterdama.

- To je osnovni razlog što se, umjesto našoj, predao policiji u Republici Srpskoj. Prema našim saznanjima, Gudurić ima dosta toga za reći o atentatu na Pukanića, što bi dodatno otežalo Jocićevu poziciju. On može otkriti nove detalje o ovoj likvidaciji, a možda bi mogao otkriti i tko je pravi naručitelj ovog ubojstva. Zbog toga se boji za svoj život i vjeruje da je sigurniji u hrvatskom zatvoru nego u srpskom - kaže izvor Pressa.

Prema njegovim rečima, u prilog ovome ide i činjenica da bi u Srbiji Gudurić morao odslužiti samo četiri godine zatvora zbog razbojništava na koje je ranije osuđen, dok mu u Hrvatskoj prijeti mnogo duža kazna zbog ubojstva Pukanića.

- Da se ne plaši za život, on bi se odavno predao srpskoj policiji i ovdje bi odslužio četiri godine, nakon čega bi bio slobodan. Međutim, Gudurić misli da bi ovdje bio meta i zato želi biti u Hrvatskoj - kaže Pressov sugovornik, i nastavlja:

- Gudurić se nakon atentata u Zagrebu, prema našim saznanjima, dugo vremena skrivao u Novom Sadu i okolini. To smo utvrdili na osnovu praćenja članova njegove obitelji i prijatelja, ali nijednom nismo došli u situaciju da ga uhapsimo. Pretpostavljamo da je nakon hapšenja Željka Milovanovića u Beogradu napustio Novi Sad jer se uplašio da i sam ne bude uhapšen.