ZADAR- Projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru pod nazivom "Volontiram", koji je okupio i zainteresirao brojne građane spremne na pomoć drugima, nastavlja se treću godinu zaredom.

Podsjetimo, riječ je o projektu nastalom u akademskoj godini 2007./2008. po zamisli Vilme Kotlar, tada studentice druge godine studija pedagogije i filozofije.

Projekt "Volontiram" odvija se na dvije razine od kojih jedna podrazumijeva organiziranje studenata zainteresiranih za organiziranje volontiranja, promoviranje volontiranja i sve aktivnosti vezane uz ovu temu. Druga razina djelovanja projekta podrazumijeva praktično uključivanje u volontiranje onih studenata koji to žele.

Voditeljica projekta će od sada biti studentica pedagogije Ana Dejanović.

U razgovoru s Anom Dejanović te dvjema volonterkama, Sandrom Batur i Bernardom Pavić, također studenticama pedagogije, doznajemo da je projekt "Volontiram" iako tek jedan u nizu projekata Studentskog zbora, ipak poseban. Naime, jedini je koji kontinuirano traje kroz cijelu godinu.

Kako kažu studentice, projekt je nastao iz svojevrsnog studentskog revolta zbog nedostatka praktične nastave. Ovo im je, kako kažu, jedina prilika da svo ono teorijsko znanje primjene i u praksi.

- S obzirom da naš studijski program ne uključuje i nastavnu praksu, prvo smo se obratili Sveučilištu ne bi li se razmislilo o izmjenama programa u tom smislu. Nakon što nam Sveučilište nije izišlo u susret, odlučili smo se za pokretanje ovog projekta kako bi studenti imali prilike izravno se susresti sa svojom strukom, kaže Dejanović te dodaje da je, kada je njihova kolegica Vilma pokrenula projekt, njena prva suradnja bila s OŠ Krune Krstića gdje su trebali volontera u funkciji asistenta u nastavi.

- Riječ je o radu s djecom s posebnim potrebama koja zahtijevaju više pažnje, a za koje škole rijetko mogu platiti osobu koja će raditi s njima. U takvim je slučajevima volonter svakako dobrodošao. Osim što pomaže tom djetetu, uvelike rasterećuje učiteljicu koja tada može nesmetano raditi s ostalom djecom, pojasnila je Dejanović. Ona ističe da je volonterima u početku bilo dosta teško pokrenuti suradnju s javnim ustanovama i to isključivo zbog skeptičnosti tamošnjih ravnatelja te njihove neinformiranosti.

Ravnatelji takvih ustanova su, iako su svjesni potrebne volonterske pomoći, uglavnom bili oprezni i tražili su zakonsku potkrjepu volonterske djelatnosti.

No danas, nakon dvije godina rada, mnogo je lakše. Svi ravnatelji uglavnom znaju za ovaj studentski projekt i često im se i sami obraćaju za pomoć.

Osim studenata voljnih volontiranja, kako navodi voditeljica, sve češće im se javljaju i ostali građani koji svoje slobodno vrijem žele ispuniti pomaganjem drugima. Njih upućuju na adrese ustanova ili udruga u kojima bi mogli ispuniti svoju želju.

Svo ovo vrijeme na projektu "Volontiram" radi određen broj stalnih suradnika - studenata. No kako navodi nova voditeljica, od samog početka do danas kroz projekt je prošlo preko 160 volontera i to zadarskih studenata, uglavnom apsolvenata.