ZAGREB - Da sam predsjednik Republike u trenutku kada bi Milorad Dodik u Republici Srpskoj eventualno raspisao referendum o otcjepljenju od BiH, odmah bih vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini. To je jučer izjavio predsjednik Republike Stjepan Mesić u neformalnom razgovoru sa skupinom novinara na Pantovčaku.

- Hrvatska je jamac Daytonskoga sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o otcjepljenju srušio Daytonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati, i zato bih vojno prekinuo koridor, objasnio je novinarima Mesić, zaoštrivši tako najdramatičnije do sada svoju kritiku politike premijera Republike Srpske Milorada Dodika, ali posredno i predsjednika Srbije Borisa Tadića.

- Nevjerojatno je koliko Dodik vara međunarodnu zajednicu. On igra na kartu zamora: misli da će se svijet umoriti od BiH, a on će tada raspisati referendum o otcjepljenju, netko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija bit će ostvarena, kazao je Mesić skupini izvjestitelja i komentatora dnevnih novina s kojima je neformalno razgovarao poslije tradicionalnog predsjedničkog prijema za novinare u povodu Božića i Nove godine.

I zato bi, kazao je Mesić, kao predsjednik države u slučaju referenduma o otcjepljenju RS od BiH, bio spreman i s Hrvatskom vojskom intervenirati kod Brčkoga kako bi RS onesposobio za postojanje. »Kako će se ponašati Ivo Josipović, to ćemo vidjeti«, dodao je. Upitan je li to svoje mišljenje iznio predstavnicima međunarodne zajednice, Mesić je odgovorio da jest, ali nešto blažim riječima.

Koridor o kojemu Mesić govori petnaestak je kilometara širok teritorijalni pojas sjever-jug, koji kod Brčkog povezuje istočni i zapadni dio Republike Srpske. Od hrvatske granice kod Županje udaljen je tridesetak kilometara.

Tijekom rata, oko opstanka ili nestanka toga koridora vodile su se žestoke vojne, ali i podzemne političke bitke, jer o tome malom dijelu teritorija ovisi logistički i svaki drugi opstanak Banja Luke, a onda i RS-a. Mesićeva jučerašnja izjava o vojnom napadu na koridor svakako je obnova ratnoga rječnika kakav se u regiji nije čuo već petnaest godina.