ZADAR - Djevojčica u dobi od 13 godina sa čak 1,52 promila alkohola u krvi dovedena je u kritičnom stanju u nedjelju navečer oko 23 sata na Odjel zadarske pedijatrije, a liječnici su odmah krenuli u bitku za njezin život, koju su srećom dobili.

Djevojčica je najprije odvedena na Interni odjel gdje joj je ispumpan želudac te je potom prebačena na oporavak na Odjel pedijatrije, a nakon što joj je stanje stabilizirano, jučer je trebala, kako saznajemo, biti puštena na kućnu njegu.

Šef Odjela pedijatrije, dr. Darko Radman, potvrdio nam je da je djevojčica zaprimljena u alkoholiziranom stanju na odjel, no o detaljima cijelog slučaja nije želio, a ni smio govoriti, s obzirom da je riječ o malodobnoj osobi.

- Djevojčica se oporavlja i s njom će biti sve u redu. Poslijepodne će biti otpuštena s odjela, a mi smo postupili kao što i inače postupamo u ovakvim slučajevima. Obavijestili smo roditelje, policiju i Centar za socijalnu skrb, rekao je jučer dr. Radman.

Kako neslužbeno doznajemo, djevojčica je u nedjelju navečer bila na proslavi jednog dječjeg rođendana gdje je pila votku. Nije poznato koliko je djevojčica popila, no kako je riječ o mladom organizmu nenaviklom alkoholu, njoj je ubrzo pozlilo pa je pozvana Hitna pomoć, a potom su joj obaviješteni i roditelji. Nije poznato jesu li roditelji slavljenice kod koje je djevojčica bila u to vrijeme bili kući.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Tomislav Orović, kazao nam je kako to nije usamljen, a niti neobičan slučaj.

- Za tinejdžersko doba, nažalost, konzumacija i eksperimentiranje s alkoholom je oblik pokazivanja i dokazivanja odrastanja. Nije lijepo čuti kad se ovakvo što dogodi, no toga je oduvijek bilo i na žalost, sasvim izvjesno je da će i biti. U ovakvim slučajevima uglavnom je riječ o situaciji koja je izmakla kontroli. Problem je u tome što dječji organizam, neiskusan s alkoholom, burno reagira, a vrlo rijetko je riječ o nekom delikventnom ponašanju ili poremećaju ponašanja i učestaloj konzumaciji alkohola - kazao je Orović i pojasnio kako je u ovakvim slučajevima procedura takva da se i s djetetom i s roditeljima nakon takvih neugodnih iskustava razgovara, dobije uvid o obiteljskim prilikama i shodno tome reagira. Najčešće se, kaže Orović, roditeljima uputi pismeno upozorenje i sve ostane na tome. U vrlo rijetkim situacijama, dodaje, riječ je o poremećaju ponašanja kod djeteta, a kada se to utvrdi, onda Centar reagira shodno situaciji, obiteljskim prilikama i slično.