ZADAR - Županijski sud u Zadru obustavio je zbog nedostatka dokaza kazneni postupak protiv Edite Rađen-Potkonjak, koja je 1995., s još 17 osoba, u odsutnosti osuđena na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjena u Škabrnji 1991.

Edita Rađen-Potkonjak sestra je Ernesta Rađena koji je lani u listopadu također pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza da je sudjelovao u pokolju civila u Škabrnji.

U zadarskom Županijskom državnom odvjetništvu danas su potvrdili da je sredinom prosinca sud donio odluku o obustavi postupka protiv Edite Rađen-Potkonjak koju je donio pošto je u obnovljenu postupku utvrđeno da nije sudjelovala u zločinu, ali jest u oružanoj pobuni pa je preinačilo optužbu.

No kako to kazneno djelo potpada pod zakon o oprostu, zadarskom sudu nije preostalo ništa drugo nego obustaviti postupak. Na isti je način lani i njezin brat oslobođen.

Obustavom postupka ukinut je pritvor i povučena tjeralica protiv 47-godišnje Edite Rađen-Potkonjak, bivše medicinske sestre u Benkovcu, koja već dulje vrijeme živi u Banjoj Luci.

Ona je krajem 1995. u odsutnosti osuđena na temelju izjave jednog svjedoka koji nije bio u Škabrnji u vrijeme zločina, već je od drugog čuo da je i ona sudjelovala u pokolju. Takva presuda je 1998. odlukom Vrhovnog suda postala pravomoćna, no njezin je branitelj Slobodan Budak izborio obnovu postupka tijekom kojega nije pronađen nijedan dokaz da je u vrijeme zločina bila u Škabrnji, odnosno da je izbivala sa svog radnog mjesta u benkovačkom Domu zdravlja.