ZAGREB - Mi, potpisnici ovog pisma, bez obzira na svjetonazorske, političke i sve druge razlike, osjećamo svoju dužnost i obvezu kao građani Republike Hrvatske progovoriti o „Arbitražnom sporazumu o rješavanju hrvatsko slovenskoga graničnoga spora". Ovim se prijedlogom nalaže Arbitražnome sudu da odluči o spoju ili dodiru - svejedno koji izraz upotrijebili - Slovenije s otvorenim morem. Slovenija zahtijeva da taj spoj bude teritorijalan. Nije, prema tome, riječ o nikakvom režimu plovidbe brodova, već o tuđem teritorijalnome koridoru kroz neprijeporno hrvatsko državno područje, hrvatsko more.

Arbitražnome sudu se, dakle, nalaže, da svojom presudom, koju će stranke morati izvršiti, prisili Hrvatsku na odricanje od dijela vlastitoga državnog teritorija uz savudrijsku obalu, u pojasu mora i podmorja koji je dug 26 kilometara, a širok 5 kilometara i 400 metara. Hrvatska bi morala provesti u djelo obvezujuću odluku Arbitražnog suda. Ovaj zahtjev je u suprotnosti sa Konvencijom UN o pravu mora, koju je prihvatilo 160 zemalja, da se sporovi među državama rješavaju prije svega pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, glavnim sudištem Ujedinjenih naroda.

Naša Vlada i predsjednik Republike vele nam da će Slovenija, ako sporazum odbijemo, ponovno blokirati naše pregovore s EU. Zbog toga ćemo, dugi niz godina ostati izvan europskih integracija. Oduvijek smo zagovarali naše priključenje EU, ali na principima ravnopravnosti. Apsolutno je nedopustivo ulazak u EU plaćati teritorijem, što bi značilo da bi Hrvatska bila prva i jedina država koja je učlanjenje u EU platila teritorijem. Bilo bi to ujedno i kršenje principa EU da se unutarnji sporovi rješavaju pred Međunarodnim sudom pravnim sredstvima, a ne političkim.

Zbog zahtijeva u arbitražnome sporazumu da arbitražni sud odluči i o spoju Slovenije s otvorenim morem, tim sporazumom se ne uređuje samo sporna granica naslijeđena poslije propasti bivše Jugoslavije, već se pristaje na otuđenje vlastitoga teritorija usuprot hrvatskome Ustavu, međunarodnim konvencijama i praksi država, pa se o takvome sporazumu u Hrvatskome saboru može odlučivati jedino striktnom kvalificiranom većinom svih sabornika.

Upravo stoga apeliramo na sve zastupnike Hrvatskog sabora da im u ovom trenutku na prvome mjestu bude vjernost Hrvatskoj. Neka neovisno o stranačkoj pripadnosti jednodušno odbiju diktat i ucjene koje nas ponizuju, omalovažavaju i grubo bacaju na koljena.

 

gen. Imra Agotić
akad. Ivan Aralica
akad. Zvonimir Baletić
akad. Ivo Banac
Ivan Zvonimir Čičak
Ivan Đikić
akad. Nedjeljko Fabrio
Ante Gavranović
Emil Havkić
akad. Vladimir Ibler
akad. Dubravko Jelčić
Mirjana Kasapović
Dubravka Kocijan Hercigonja
Zvonko Maković
Božidar Novak
Davor Pavuna
Josip Paladino
akad. Velimir Pravdić
Milan Ramljak
akad. Davorin Rudolf
gen. Petar Stipetić
akad. Vlatko Silobrčić
Slobodan Šnajder
Zdravko Tomac
akad. Marija Ujević-Galetović
Milan Vuković