ZADAR - Povodom objave fotografije spomenika u Samoboru na našem portalu, koja implicira da je autorsko rješenje za spomenik Pobjedi u Domovinskom ratu Branka Silađina imitacija već viđenog, Slobodna Dalmacija dobila je rekcije aktera.

Član žirija, Miljenko Domijan, kazao je da mu je savjest čista, iako je bio upoznat sa Silađinovim rješenjem za Samobor, zbog čega je pri ocjenjivanju odmah prepoznao Silađinov rad, koji mu se činio najuspjelijim između 33 rada pristigla na natječaj. Domijan, međutim, tvrdi da o tome nije razgovarao s članovima povjerenstva, niti je itko od njih zagovarao neko rješenje, jer bi u suprotnom, kaže, narušio anonimnost natječaja, odnosno doveo u pitanje njegovu regularnost.

- Riječ je o istom autorskom likovnom izrazu, ali i potpuno drukčijem spomeniku po svojem kontekstu, dimenzijama i mjestu u prostoru. Mislim da je to legitiman autorski postupak - kaže Domijan, naglašavajući činjenicu da je Silađinovo rješenje za Samobor također pobijedilo na javnom natječaju te da Silađin ima još sličnih spomeničkih rješenja u Hrvatskoj.

Rad koji je autor ponudio Zadru i spomenik palim braniteljima u Samoboru uistinu su vrlo slični
- U žiriju nije bilo prijepora, Silađinov je rad pobijedio s 34 od maksimalna 42 boda. Sve ostalo su gluposti. Hoćemo li dopustiti da zbog ćakula odustanemo od kvalitetnih rješenja? - upitao se Domijan.

Povijesničar umjetnosti i član žirija prof. dr. Nikola Jakšić nije znao za Silađinov rad iz Samobora, ali potvrdio nam je da povjerenstvo nije raspravljalo, pa tako ni dovelo u pitanje originalnost Silađinova rada.

- Jednoglasno smo se odlučili za šest nagrađenih radova, a najbolji smo izabrali nakon tajnog bodovanja. Za sličnost pobjedničkog rada prvi put čujem, kao i za gradonačelnikovu reakciju - kazao nam je Jakšić.


"Priče o plagijatu nemaju smisla jer bi to značilo da plagiram samoga sebe"
, bio je prvi komentar Branka Silađina, kojega smo zatekli u Osijeku. U svojoj karijeri Silađin je napravio desetak spomenika s elementima od sjajnog čelika, među ostalim i spomenik prvom poginulom hrvatskom policajcu Josipu Joviću na Plitvicama.

Za obelisk u Samoboru kaže da je samo dio konceptualno potpuno drukčijeg rješenja spomenika i parka za poginule branitelje od ovoga u Zadru. "Obelisk je dio obnovljen kamenog zida oko crkve u koji je ugrađeno 25 kocki od inoksa s imenima poginulih branitelja. Na kraju se zid izdiže na tri metra, s metar i pol visokom kapom od sjajnog inoksa. Kako su svi poginuli bili iz Novske, i u Novskoj smo postavili devet sličnih obeliska s kamenim postoljem i kapom od inoksa", kaže Silađin, uvjeren kako je, nakon kritika koje je doživio na račun Muzeja antičkog stakla, ovo "još jedna dezinformacija puštena da se dezavuira moj rad".