ZADAR- Da je zagrebački arhitekt Branko Silađin obmanuo zadarsku javnost dokazuje fotografija spomenika poginulim braniteljima koji će se 29. listopada otkriti u Samoboru, a na kojoj je vidljivo da je ponuđeno rješenje zadarskog spomenika Pobjedi u Domovinskom ratu, zapravo imitacija samoborskog.

Varijacija na temu očito je Silađinov model, koji je čak dobio i godišnju nagradu struke za 2002. godine za memorijalnu arhitekturu. Zagrebačkom arhitekti, uz pomoć dobro utabanih veza u Zadru nije bilo teško isto rješenje, koje se razlikuje u veličini, donekle u materijalu i posveti, ponuditi i Zadru.

Objeručke ga je prihvatio Ocjenjivački sud u kojem su sjedili povjesničari umjetnosti, čak i akademici, kipari i arhitekti, te glavni državni arhitekt Miljenko Domijan, koji je po svemu sudeći bio „dobri duh" ovog projekta, kao i Muzeja antičkog stakla na kojem Branko Silađin također potpisuje svoje rješenje.

Za razliku od samoborskog spomenika koji je ipak posvećen poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, rješenje zadarskog spomenika posvećeno je Domovini.

-To bi značilo „težnja svega što se događalo u 2 000. godišnjoj povijesti Zadra (što bi rekli političari koji se diče 3 000 godina starim Zadrom, op.a), a kulminiralo je Domovinskim ratom, objasnio je Miljenko Domijan prošlog četvrtka na završnoj raspravi natječaja vrijednog 400 tisuća kuna.

Već iskazano nezadovoljstvo dijela javnosti, kao i izrečena sumnjičavost struke, izostanak podrške gradskih struktura i udruga iz Domovinskog rata ali ponajviše imitacija prvonagrađenog rada, trebali bi izazvati i reakciju gradske vlasti. U najmanju ruku poništenje natječaja kojeg je Grad Zadar bez najave raspisao u svibnju prošle godine.