Direktor zadarske Adrije Miodrag Lacić očitovao se danas pismenim putem na naslov članka na natpise, kako kaže, jednog dnevnog lista o slučaju Podravka i povezivanju najvećeg riboprerađivača u Hrvatskoj sa 543 radnika  s istim slučajem. Riječ je o članku Jutarnjeg lista "Širi se istraga: Vrh Podravke izvlačio novac preko zadarske Adrije".

Lacićevo očitovanje:

Ostali smo zgroženi naslovom članka iz današnjih novina, pa smo prisiljeni oštro demantirati isti, kako naši radnici, dioničari, partneri i kreditori, ne bi stekli krivi privid o stanju u firmi i ulozi Adrije u cijelom slučaju koji zaokupljuje hrvatsku javnost, a u svezi zadnjih zbivanja oko našega strateškog partnera Podravke.

Zadarskoj Adriji, njezinim zaposlenicima, upravi i dioničarima, izuzetno je i iskreno žao što se naš dugogodišnji partner, koprivnička Podravka, našla u središtu afere koja potresa našu zemlju, ali je Adrija ujedno i apsolutno sigurna, poznavajući unutarnju snagu i moćnu organizaciju kompanije, kao i unutarnju snagu njezinih kadrovskih rezervi, da ona zapravo nije niti upala u krizu poslovanja, tako da govoriti o izlasku iz iste krize po našem mišljenju nema osnove.

Ako je tema koja zaokuplja našu javnost dakle, druge naravi, mi sa ovoga mjesta molimo sve koji su na bilo koji način uključeni u ovaj slučaj da se zaista na njega i koncentriraju, a Podravci i njezinom zaposlenicima dozvole da sa normalno vrate svojim dnevnim obvezama.

Adrija, je najveća hrvatska riboprerađivačka tvrtka, sa preko 500-tinjak zaposlenih, i po kapacitetima najveća ista tvrtka na Mediteranu, već 8 godina uspješno surađuje sa našom najznačajnijom proizvodnom tvrtkom - Podravkom, pa iz toga razloga, možda nije čudno zašto netko sada želi tu suradnju poljuljati i dovoditi u pitanje.

Energično i sa potpunom odgovornošću, odlučno odbacujemo bilo kakvu, pa i najmanju umješanost ili sudjelovanje Adrije, njezinih zaposlenika, njezine uprave i njezinih vlasnika, oko zadnjih zbivanja u i oko Podravke.

Isto su potvrdili nalazi inspekcijskih organa države ( Porezne uprave i Financijske policije ) koji su zadnjih 3 tjedna temeljito i kompletno istražili odnose Podravke i Adrije, kao i moguće i eventualne odnose zadarske Adrije i njezinih struktura sa ostalim akterima afere koji se provlače kroz medijske napise.

Podravka nije nikakav novac izvlačila iz Adrije kako se navodi u naslovu, najprije iz razloga što ; to od adrijinih struktura nikad i nitko nije tražio, nitko iz Adrije isto nije nudio, a na žalost iz Adrije se nije moglo, niti se može nešto tako izvlačiti ( svima je poznato stanje u našoj riboprerađivačkoj industriji ).

Nadalje se piše da je "slučaj odnosa Podravke i Adrije mnogo složeniji", da je Podravka preuzela adrijin brend EVU, a da ista nabavlja za proizvodnju istog brenda ribu i lim, te da "uskače" Adriji posudbama za plaće radnicima.

Pa kakve su to izjave, o čemu se tu radi i uopće može raditi???
Istina je samo jedna i mora se zaista još jednom po ne znam koji put ponoviti. Adria je sa Podravkom sklopila Ugovor o prodaji brenda EVA, prvenstveno iz razloga što smo zajedno zaključili i uvidjeli sinergiju hrvatskih dviju najvećih prehrambenih kompanija (svake u svojoj djelatnosti).

Snaga Adrije se ogleda u izuzetnim kapacitetima proizvodnje i snage odnosa sa hrvatskim ribarima, a sa druge strane snaga Podravke se ogleda kako u izuzetno kvalitetnoj i razgranatoj distributivnoj mreži u jugoistočnoj i centralnoj Europi, tako i u izuzetnoj marketinškoj snazi kompanije na istim tržištima.

Znamo i to da je Podravka do sada nekoliko puta više uložila u marketing i razvoj distribucije brenda EVA, nego što je platila Adriji za tadašnju vrijednost marke. Podravka je još prije mnogo godina prepoznala i odlučila kategoriju ribe postaviti kao stratešku kategoriju u svome razvoju, a zadarsku Adriju prihvatila kao realnoga partnera sa kojim će ostvarivati isti plan.


Ponavljamo, ponovno, da Adrija nije bila tada u stanju ulagati u isto i bilo nas je u Adriji strah u to vrijeme za budućnost marke EVA.
Isto tako kako je marka u vlasništvu Podravke, pa zar nije normalno i jedino poslovno ispravno danas u poslovnom svijetu da ista kompanija za proizvodnju svoga brenda pomaže oko nabave sirovine i repromaterijala, a Adrija kao OUTSOURCING partner za izvršenu uslugu proizvodnje za isti brend dobije isključivo i jedino zasluženu naknadu u obliku plaćanja za istu uslugu. A kako bi inače i moglo biti???


Adriji se dakle cijelo vrijeme, kao i danas, plaća isključivo ono što ona zaslužuje, usluga za izvršenu proizvodnju. To što mi u Adriji mislimo da je vrijednost usluge mala i da možda zaslužujemo više , a u Podravci možda obrnuto, to ne znači da su odnosi naših kompanija loši, ma koliko pojedinci na ovaj način to pokušavali prikazati.

Učešće prometa Podravke u ukupnom prihodu Adrije u prošloj godini je bila manja od 40 %, Adrija danas proizvodi i za mnogo drugih poznatih marki koji se prodaju na ovim tržištima, razvija i svoje vlastite brendove i palete proizvoda, a ne treba zaboraviti da je u kratko vrijeme izrasla u 2. po redu svjetskog proizvođača slane ribe.

Normalo je da smo između ostaloga kontaktirali i sa ljudima koji su konkretno i danas u žiži zbivanja oko izbijanja i odvijanja afere koja je danas aktuelna , ali ponavljamo uvijek i isključivo poradi što kvalitetnijeg razvoja naših odnosa u smjeru podizanja količina i vrijednosti prodaje naše marke EVA. Iz toga razloga, zaista nitko u Adriji nije znao ako su možda postajali nekakvi drugi planovi između zaposlenika našeg partnera, to na neki način ne bi ni trebala biti naša briga, ali ponavljamo i ističemo ZABRINUTOST I ŽALJENJE ADRIJE ZA SVE NEMILE POSLJEDNJE DOGAĐAJE U TOJ TVRTCI, KAO I PODRŠCI SVIM NJEZINIM ZAPOSLENICIMA.

Ovim putem, pozivamo ne samo javnost, nego i one koje bi izravno trebali pomagati razvoj odnosa naših dviju tvrtki, da nam daju bezrezervnu podršku, koja nam je u ovakvim situacijama još više potrebna.

Još uvijek ne znajući povode i motive ovakvih napisa, koji mogu naštetiti ugledu Adrije i njezinim partnerima, pozivamo isti izvor da nam podastre argumente, ili makar da nam potvrde da se radilo o gruboj pogrešci koja se nenamjerno razlila iz pera po novini. Mi smo potpuno sigurni da je ovo drugo u pitanju i minimum korektnosti bi bio javna isprika zbog velike štete nanesene Adriji.

Sa poštovanjem,
Miodrag Lacić,direktor