ZADAR - Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić sazvao je danas novinare kako bi ih obavijestio o događanjima oko poliklinike, odnosno zaustavljanja radova na gradilištu.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva priopćilo je ovih dana kako je zadarska bolnica krivac za zaustavljanje radova na zadarskoj poliklinici. Ministarstvo je naložilo obustavu radova jer je zadarska bolnica intervenirala u projekt bez suglasnosti Ministarstva, stoji u njihovom priopćenju gdje se još kaže da je Ministarstvo o svemu izvijestilo Državno odvjetništvo. S gradilišta su povučene dizalice i svi radnici.

Danas, Zvonimir Vrančić, gradonačelnik, ali više u ulozi bivšeg ravnatelja zadarske bolnice kaže kako se ne smatra odgovornim, no da netko za ovakvu odluku mora snositi odgovornost.

- 24. ožujka mi smo Ministarstvu poslali dopis u kojem stoje i neke izmjene te zatražili njihovo očitovanje, ističe Vrančić i pita se ako je Ministarstvo mislilo da nešto nije u redu, zašto nisu reagirali.

Zašto se šutjelo?

Zvonimir Vrančić na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare potanko je objasnio što se događalo i zašto je došlo do problema tijekom dogovora o gradnji poliklinike. Uglavnom, zadarska bolnica obavijest o prekidu radova dobila je 20. ožujka, a šutjelo se, kažu današnji ravnatelj bolnice Dario Nakić i bivši Zvonmir Vrančić, jer su smatrali da će se riješiti, kako su mislili, nesporazumi između Ministarstva zdravstva i izvođača radova.

No, Ministarstvo je prije nekoliko dana za obustavu radova uprlo prstom upravo u zadarsku bolnicu, a Vrančić se čak osjetio prozvanim za korupciju pa je odlučio sazvati novinare i ispričati im „cijelu priču".

- Nisu se oni sa mnom dogovarali da bi se oni sa mnom „ispod žita" dogovarali, ja vas u to uvjeravam, a vi mislite što hoćete.

Sporne betonske ploče

Naime, predstavnik Alkoma, nositelja radova, došao je u kancelariju Zvonimira Vrančića, tada ravnatelja Opće bolnice Zadar i obavijestio ga da bi bilo bolje betonske ploče salivati negdje drugdje nego na licu mjesta. Jedan od argumenata bio je da bi se u slučaju salijevanja betonskih ploča za most na licu mjesta morao zatvoriti promet cestom ispod mosta.

- To što sam ja poslao da kao krajnji korisnik prihvaćam da se ploče ne salivaju na licu mjesta, nego negdje drugdje, ja sam kao laik mislio da je to moguće, mislio sam da je to jedno te isto, kaže Vrančić.

No, čini se, da Ministarstvu zdravstva tako ne misle. U svakom slučaju, u međuvremenu je osnovano posebno povjerenstvo za praćenje radova no prema saznanjima vodstva zadarske bolnice Vijeće nije reagiralo sve ovo vrijeme. Nije jasno ni zašto nadzor nije reagirao.

- Ministarstvo zdravstva izabralo je nadzor, tvrtka Nova invest je iz Gospića kao i ministar Milinović i državni tajnik Dražen Jurković, ja doista nikoga u Gospiću ne poznajem, rekao je Vrančić.

Inače, od početka nastavka radova na poliklinici, došlo je do niza problema. Neprestanu su se „rezali" troškovi a bilo je i „nesporazuma".

Hrvatska elektroprivreda, ispostava Zadar u vrijeme kada se projektirala poliklinika dala je jamstvo da će postojeća trafostanica u kvartu biti dostatna, što je naknadno opovgnuto pa je došlo do toga da se u podrumu ipak mora graditi posebna trafostanica.

Dvojba - kako povezati polikliniku i bolnicu

Postojala je dvojba - „veza" između bolnice i poliklinike ispod ili iznad u vidu mosta pa se zaključilo da je bolje napraviti most jer je jeftinije, a i bušenje bi značilo trošenje više sredstava, građenje stepeništa, nadstrešnice itd. Parkiralište je trebalo biti na tri etaže, no zbog štednje će biti na dvije etaže te je predviđeno samo 240 parkirnih mjesta. Rezali su se i kvadrati ambulanti.

- Bojao sam se da ne ukinu cijeli kat, pa da nam kažu da sve stisnemo u tri etaže, bez četvrte, rekao je Vrančić, pričajući o „mučnim sastancima" u Zagrebu na kojima se dogovaro tijek radova. Nabrajao je čega su se još morali „u hodu" odreći zbog štednje; bazena za fizikalnu terapiju, „pametnih prozora" koji dugoročno štede energiju, "izbačene" su ambulanta za zarazni, ambulanta za citologiju, itd.

Nisam korumpiran

Ipak, Vrančić je u optimističnom tonu završio konferenciju te je rekao kako on nije korumpiran i da je dovoljno iskusan i da je puno puta bio u prilici za biti korumpiran - a nije bio. Rekao je kako se nada skorom nastavku radova na poliklinici. 

U ponedjeljak će biti održan sastanak između gradonačelnika Zvonimira Vrančića, kao bivšeg ravnatelja i Darija Nakića, aktualnog ravnatelja bolnice s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem.