ZADAR - U utorak, 22. rujna 2009. godine na Narodnom trgu u Zadru održana je kampanja u povodu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti koju je provela Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Savez distrofičara Hrvatske i Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije. Kampanja, koju je organizirao Grada Zadar, provedena je pod nazivom "Prilagođeni međugradski autobus-uvedite ga!" te je s tim u vezi uprilićeno potpisivanje peticije podrške uvođenja međugradskog prilagođenog autobusa osobama s invaliditetom.

Podršku uvođenja prilagođenog međugradskog autobusa dao je i župan Stipe Zrilić koji je istaknuo kako problem kretanja nemaju samo osobe s invaliditetom već i čitava populacija pa je upravo tjelesna neaktivnost jedan od prioriteta u Planu za zdravlje Zadarske županije.Peticiju je potpisao i pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Josip Kraljić koji je kazao da u Zadru jedino trgovački centri (Konzum), jedna ambulanta i Muzej antičkog stakla imaju osiguran pristup za invalidne osobe. Tome je dodao da u Zadarskoj županiji ima 14.327 invalidnih osoba što je 8,84% od ukupnog broja stanovnika. Od toga broja 75% je sasvim pokretno, 21% trajno ograničeno uz pomoć štaka ili hodalica te 1% trajno ograničeno ili vezano uz invalidska kolica.

Inače, Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije broji 630 članova, a tijekom protekloga tjedna na području Grada Zadra obilježavali su prepreke koje im onemogućuju slobodno i sigurno kretanje.

Više fotografija pogledajte ovdje.