ZADAR - Zadarski je "Cenmar" krenuo s uzgojem još jedne vrste autohtone ribe - krba ili hame. Riječ je o ribi predatoru iz porodice Sjenke (Sciaenidae), najvećoj od tri iz te porodice u Jadranu u kojemu je gotovo istrijebljena. Hama - Argyrosomus, je i najveća Sjenka svijeta, može imati više od sto kilograma i biti dulja od dva metra.

Ima kvalitetno bijelo meso i cijenjena je u većini mediteranskih zemalja, posebice u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. S proizvodnjom te ribe počela su u nas i neka manja uzgajališta, a od mlađi nasađene ove godine "Cenmar" planira iduće godine u prodaju staviti 40 do 50 tona, pojedinačne težine od oko pola kilograma.

- Želimo proširiti asortiman i odlučili smo se za tu, brzorastuću ribu koja se već uzgaja u Italiji i Francuskoj. Mlađ smo nabavili u Francuskoj i vodeći se poznatim iskustvima odmah krenuli u proizvodnju s većim količinama koje se, ovisno o prodaji, mogu i dalje povećavati. S obzirom da imamo vlastito mrestilište, možda ćemo ih ubuduće mrijestiti sami - kaže direktor "Cenmara" Denis Pece.

Objašnjava da uz hamu nekada brojnu na ušćima Cetine i Neretve gdje ih više praktički nema, u Jadranu obitavaju još dvije ribe iz porodice Sjenki - koraf i najpoznatija kavala. Sve iz te porodice poznate su kao ribe koje kontrakcijama mišića o mjehur proizvode zvukove, a u glavi imaju poznate minerale, takozvane otolite.

Cenmar je, poznato je, prvi u nas ali i na Mediteranu, počeo s kaveznim uzgojem kvalitetne bijele ribe. U proteklih 30 godina konstantno se uzgaja lubin i podlanica, a eksperimentiralo se s picom i zubacem kojih se povremeno uzgoji u manjim količinama, te ranijih godina, s japanskom podlanicom.

Lubini i podlanice iz te zadarske tvrtke traženi su na talijanskom tržištu, u posljednje vrijeme sve više i na domaćem. Kako hama, odnosno, krb na talijanskom tržištu postiže nešto višu cijene od podlanice, u Cenmaru su uvjereni da su našli još jedan dobar proizvod.