ZADAR - Sve na ovom svitu ima svoj početak i kraj, kraj koji je uvijek bolan, ali kraj koji stigne prerano, mimo prirodnih i Božjih zakona, posebno je bolan i neprihvatljiv. I čovik se zapita "Ča smo na ovom svitu!" i kakav je to život?! Život je lijep, ali je prema našem Srećku bio nemilosrdan i okrutan.

Jer kako drugačije čovjeku objasniti da je naš kolega na životnom i profesionalnom vrhuncu bio suočen s opakom bolešću s kojom ulazi u tešku bolnu bitku; kako objasniti da je nakon jednoipolgodišnje mukotrpne borbe, pune boli i suza, strahova i strepnji, najtežu bitku izgubio; da je opet smrt bila ta koja je iz naše sredine otrgnula čestitog, poštenog čovjeka i prijatelja, pouzdanog kolegu koji u borbi za bolesnika nije nikad, ali baš nikad, štedio ni sebe ni druge, kojemu nikad i ništa nije bilo teško, na kojega se u svakom trenutku mogao osloniti svaki kolega i bolesnik.

I nije samo Srećko izgubio svoju posljednju i najtežu bitku, izgubili smo svi, izgubili su njegovi najbliži, izgubili smo mi, izgubili su njegovi bolesnici, jer u trenutku kad smo očekivali i kad je on bio spreman pružiti najviše, na pragu 48. rođendana, nemilosrdna bolest i smrt su bili jači od svih naših strepnji, želja i svih naših pokušaja za spasenje našeg Srećka, našega "gazde", kako ga je znao zvati njegov prijatelj Jašo.

Hvala ti, Srećko, na gotovo dva desetljeća života s nama.
Dr. Tomislav Vanjak i Stručni kolegij Odjela za kirurgiju Opće bolnice Zadar