ZADAR- Na vrlo originalan način ministar turizma Damir Bajs provjerio je turistički promet u prvom vikendu kolovoza sezone u koju hrvatska javnost širom upire oči.

Ministar je sazvao sjednicu Povjerenstva za pripremu i provedbu turističke sezone u pomorskom prometu na trajektu Juraj Dalmatinac i tijekom plovidbe od Zadra do Preka i natrag.

Već do Preka članovi Povjerenstva i gosti sa zadarskog područja servirali su ministru brojke u porastu nakon kojih je Bajs zaključio da ćemo i s Talijanima biti u blagom minusu ili na razini prošle godine.

- Situacija se mijenja iz dana u dan i sa svakim vikendom smanjujemo minus koji nas prati iz mjeseci predsezone, kazao je Bajs.

Direktor Jadrolinije Slavko Lončar naveo je brojku od 5,8 milijuna putnika prevezenih ove godine, dok je lani u isto doba evidentirano 50 tisuća putnika više.

Ministar turizma definitivno je razotkrio odgovor na često mu upućeno pitanje zbog čega više nema gužve i dugih čekanja turista u trajektnim pristaništima. - Imamo brodove velikih kapaciteta, ustvrdio je ministar Bajs.

Kapetan Mario Babić, ravnatelj Uprava za pomorski promet, razveselio ga je i podatkom kako se unatoč recesiji gradi trajekt kapaciteta Dalmatinca, koji iduće sezone dolazi na liniju Zadar - Brbinj.

Kalmetin pomoćnik kap. Babić naveo je i pozitivne brojke nautičkog i posebno kruzing turizma koji je na istoj razini kao lani.- Povećali smo broj vinjeta za 1,4 posto što znači da ušlo 34 738 brodova i jahti, a do prije deset dana imali smo pad od 15 posto koji je sad smanjen na minus od 4 posto u nautičkom turizmu, kazao je kap. Babić.

U Zadar je iz Ancone prvog dana ferragosta stiglo 925 putnika trajektom Zadar.

Po završetku sastanka ministar je uz pomoć prevođenja zadarskih novinara HRT-a, porazgovarao i s turistima na trajektu. Mladi Švicarci su mu rekli da se baš i nisu zabavili u Sutomišćici, ali Hrvatska je lijepa zemlja, vrijeme dobro, a ljudi prijateljski raspoloženi.