ZAGREB- Zavirili smo u imovinske kartice 153 saborska zastupnika i pozabavili se njihovim jahtama. Samo njih 18 je prijavilo neko plovilo, a dolaze iz dvije stranke. Rezultat je HDZ-SDP 14:4!

Ljeto je uskuhalo toliko, da je najbolje ne izlaziti na sunce. I liječnici preporučuju - najbolje je u hladu. Ali uz more nekako se najljepše u svojoj barki otputit na pučinu gdje nema gužve, a to najbolje znaju naši političari.

Barba Luka Bebić (HDZ), prva saborska persona, s boravištem u Zagrebu, ali sa srcem u rodnom Metkoviću, prijavio je dva plovila: brodicu - 6 m1, Istraplastike, iz 1994. s procjenom vrijednosti od 60.000 kuna. Drugi se vodi kao ribarski čamac - 4,60 m1, tip Marušić iz 1983. i procjenjen je na 5.000,00 'kunića'.

Najspretniji splitski arhitekt, veliki prijatelj ex-premijera Ive, Jerko Rošin(HDZ) s boravištem u najlipšem gradu na svitu, logično je da ima brod. Prijavio je: čamac Jugoplastike iz 1980. s procjenjenom vrijednosti 14.000 kuna.

Vaterpolist, sportski djelatnik i političar iz Šibenika, sa zagrebačkom adresom Perica Bukić (HDZ) prema podacima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ima gliser-gumenjak BSC-70 iz 2001.

Bjelovarčanka Karmela Caparin (HDZ) brani boje kontinentalaca sa stakloplastičnom brodicom iz 2007. za koju je iskeširala 20.000 eura. A gdje je koristi? Negdje u Dalmaciji jer je tamo prijavila stančić od 31 četvornog metra.

Uz lošinjske obale gliser Marinero star dvije godine 'praši' Gari Cappelli (HDZ), a u prijavi uredno piše da ga je to veselje stajalo 2.880.000 kuna na kredit.

General i profesor Krešimir Ćosić (HDZ) svaki slobodni trenutak u vikendici na Rabu koristi za opuštanje u gliseru tvrtke Bayliner iz 1998. čija se vrijednost procjenjuje na 17 tisuća, što bi Slovenci rekli, jurčeka.

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik iz Virovitice, Josip Đakić (HDZ) nije bio osobito rječit, ali je potvrdio da ima "brodicu, koja je osobna imovina i kupljena sredstvima iz dohotka''! Kratko i jasno! Da se zna!

Pravnik, Ivo Grbić (HDZ) iz Zadra na leasing je prošle godine nabavio plovilo Damor 800 vrijedno 80.000 eura. U zadarskom akvatoriju plovi i ex-ministrica pravosuđa Ana Lovrin (HDZ), koja je po pravilu službe u imovinsku karticu prijavila imovinu bračnog druga - najprije pet metara dugo plovilo, jedrilicu 'Kormoran' iz 1982. procjenjene vrijednosti tisuću eura, te 500 eura vrijedan i četiri metra dug Elanov čamac 410.

Zadranka je i Nevenka Marinović (HDZ) koja ima drveni brod iz 1936. vrijedan 150.000 kuna.

Zagorec i potpredsjednik HDZ-a Ivan Jarnjak iz Bestovja također voli zabrazditi Jadranom. Za te je gušte nabavio gliser od 4,93 metara iz 1998.

Nedjeljka Klarić (HDZ) iz Bilica kraj Šibenika također je prijavila plovilo Pasara 5,8 metara iz 1980. godine. Vrijednost četiri tisuće eura, a šibensku 'HDZ mornaricu' dopunjuje i Ante Kulušić (HDZ) svojim Quicksilverom s kojim glisira od 2006. Nabavio ga je na kredit i iskrcao 15.000 eura.

HDZ-ovu kopnenu ekipu koja ima plovilo pojačala je i Ivanka Roksandić iz Siska koja, dok je u Bibinju u vikendici, po Pašmanskom kanalu koristi Rašin gliserčić star tri desetljeća.

SDP-ov četverac vlasnika plovila predvodi Slavko Linić iz Rijeke i osvjedočeni ljubitelj glisiranja plavetnilom Kvarnera. U podacima Povjerenstva jasno stoji da popularni Slavek ima brodicu ½ Feretty 39 proizvedenu 1989. Nabavljena je na kredit i vrijedna 500.000 kuna.

U svojem čamcu Adria 5,9 gušta i Mirjana Ferić-Vac (SDP) iz Zagreba, jedino je dilema ida li na more iz vikendice u Malinskoj ili Šibeniku.

Južnije su ostala još dva SDP-ovca. Zdenko Franić (SDP) iako u Zagrebu, kuću za odmor ima u Kaštel Štafiliću, pa brodica Nash iz 1980. vrijedna 10.000 kuna svakako dobro dođe.

Marin Jurjević (SDP) u splitskom akvatoriju ima dvije plastične jedrilice. Jedna je od 5,96 metara a druga 4,33 metra. Veća je iz 1980. a manja je i starija - iz 1978.

I što reći na kraju? Zastupnici nam i nisu od neke velike plovidbe svojim gliserima. Nema tu nekih 'mrcina' kojima bi digli veliku vodenu prašinu!