ZADAR - Žustro je bilo na prvom sučeljavanju Zvonimira Vrančića i Ingrid Antičević-Marinović, kandidata za novog gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu grada Zadra.

Kandidati su se predstavili javnosti, iznijeli su svoje ideje i načine na koje misle poboljšati trenutnu situaciju u gradu Zadru u svim segmentima, od gospodarstva do odnosa s ljudima.

U trenucima je sučeljavanje bilo gotovo na razini svađe, što je dalo dodatnu draž u utrci za novoga gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu, što je odmah pri početku svog izlaganja istaknula SDP-ova kandidatkinja Ingrid Antičević Marinović:

- Nema prave demokracije bez zastupljenosti i žena i muškaraca, zato ističem da ovo nije utrka za gradonačelnika, već utrka za gradonačelnika i gradonačelnicu.

Dr. Zvonimir Vrančić istaknuo je bitnim kontakt sa ljudima, što je po njemu njegov veliki adut s obzirom da cijelog života radi s njima. Mišljenje ljudi ističe i Antičević-Marinović, koja dodaje da je jedan od glavnih njenih ciljeva služiti ljudima, a ne njima vladati. Ističe probleme vrtića i škola, kao i kazališta te školskih dvorana, kojih u Zadru ima malo i malo se u njih ulaže.

Prvi sukob dogodio se kod pitanja lokalnih medija, za koje Vrančić smatra da su objektivni, dok je Antičević-Marinović optužila pojedine medije za koje smatra da sustavno urušavaju ugled njene, dok veličaju stranku protukandidata.

Antičević-Marinović u svojim se izlaganjima nije u svim odgovorima držala usko postavljenim pitanjima, što je u trenutku zasmetalo Vrančića. Tada je počela malo žešća diskusija, upravo kod pitanja lokalnih medija. Antičević-Marinović bila je prekinuta tijekom svog izlaganja, jer se dotakla tema koje nisu bile vezane usko uz lokalne medije. Nakon što je prekinuta, ogradila se rečenicom kako je to „politika ala HDZ, kad mu ne odgovara tada prekida".

Na pitanje koje medije precizirano kritizira, Antičević-Marinović se ogradila rečenicom da svi znaju o kojim se medijima radi te da je vlasnik tog medija član HDZ-a. Kritizirala je i agenciju EPEHA, za koju kaže da se „kontinuirano nikada nije izvijestilo sa tiskovne konferencije zadarske ili županijske organizacije SDP-a, ni u Jutarnjem, ni u Slobodnoj Dalmaciji.".

Ni tu nije stalo. Kampanja Vrančića iznosi oko 500 tisuća kuna, dok će kampanja Antičević-Marinović, zajedno sa kampanjom za župana iznositi oko 150 tisuća kuna. Antičević-Marinović ističe kako državni ni gradski resursi ne mogu biti u službi kampanje, te da stranka nije grad, neizravno misleći naravno na HDZ, na što je Vrančić opet prekinuo njeno izlaganje, podsjećajući je kako je „pitanje bilo koliko će tko od njih potrošiti".

- Molio bih novinare da nas zatraže račun na kraju kampanje, da doista pokažemo koliko smo potrošili. Dosta je komunističkih laži.", izravno i ljutito odgovorio je Vrančić na izlaganje Antičević-Marinović, koja se ni nakon upozorenje nije držala teme.

Antičević-Marinović ističe kako „nikada ništa nije prešutila" te dodaje kako je na malom vlakiću koji je kružio kroz grad bio slogan HDZ-a, na što je SDP morao reagirati, a Vrančić dodaje kako je to nalijepio „čovjek koji je dobio koncesiju na vlakić te da on jednostavno voli njega i HDZ, a ne voli Ingrid Antičević-Marinović i SDP te da on na to ne može utjecati, ali da je stranka na to reagirala". Postavilo se i pitanje Jadrolinije, državne tvrtke, na kojoj je bio lik HDZ-ova kandidata.

- Ja svaki dan razgovaram sa ljudima ovoga grada 12 sati. Mobitel mi je dostupan svima i dodajem da ću upravo ja biti taj koji će se u ovome gradu boriti protiv korupcije te da ću zaštiti građane od nje. Tako će biti i u gradskoj Upravi i meni ne trebaju nikakve komunističke komisije koje su bile obično paravan za ništa.", ističe Vrančić.

Antičević-Marinović, za razliku od Vrančića, kaže kako će SDP osnovati povjerenstvo građani, koji nisu stranački opredjeljeni, da kontroliraju rad Gradske uprave.

Vrančić je Antičević-Marinović nazvao „štrebericom" te „starom partijašicom", dok je Antičević-Marinović u svakom svom izlaganju napadala protivničku stranku i njihove političke ideje.

I jedan i drugi kandidat ističu kako su otvoreni za svaku dobru ideju, makar ona bila nestranačka, ali Vrančić dodaje kako će HDZ „primiti sve pozitivno, ali da nažalost nemaju što." Zahtjeve studenata smatraju normalnima, donosno drže da obrazovanje mora biti dostupno svima.

Na kraju, kao što uglavnom nakon ovakvih rasprava i bude, kandidati su se nasmijani rukovali. Ovo je pravi uvod u neizvjesne izbore za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu čije ćemo rezultat znati 17. svibnja.