ZADAR
- Zadarski udio u nacionalnom programu Festivala znanosti posvećen je astronomiji, a središnje mjesto na kojem se znanost približava javnosti je instalacija Pozdrava suncu.

U uvodnom predavanju dr Maksim Klarin podsjetio je kako su zadarske astrološke tablice utjecala na geografska otkrića, jer su rađene u opservatorijima u Portugalu, a sačuvane su u samostanu Sv Krševana.

Približivši današnju instalaciju Pozdrava sunca sa stvarnim udaljenostima planeta Sunčevog sustava dr Klarin napravio je zanimljivu usporedbu.
U odnosu na Pozdrav sunca na Istarskoj obali planet Merkur bio bi kod Elektre, Zemlja u Arbanasima, Mars u Adriji (Gaženica), Jupiter u Tustici, Naptun u Primoštenu, a Pluton u Trogiru. Takve bi bile naše udaljenosti u odnosu na svemirske dimenzije planeta.

Kutne udaljenosti dr Klarin je pojasnio i na samoj instalaciji.- To je ono zbunjuje posjetitelje, pa ćemo mi i osnovcima iz Sali i Benkovca pojasniti te udaljenost, odnos s planetima, astrološki kalendar, te izbor svetaca na obrubu instalacije, najavio je dr Josip Faračić s Odjela za geografiju.

Zahvaljujući njegovoj intervenciji sunčev sustav planeta na Istarskoj obali pravodobno je aktualiziran i nema Plutona.- Međunarodna astrološka unija delogirala je status Plutona 2006. godina kada se pripremala gradnja instalacije i mi smo odmah upozorili autora instalacije da izbaci predviđeni planet, kazao je dr Faračić koji će sa svojom pričom o Pozdravu sunca, zakazanom u petak u 13 sati, zatvoriti Festival znanosti u Zadru.