ZADAR/BIBINJE U nedjelju 10. svibnja u bibinjskoj osnovnoj školi Stjepana Radića održat će se predstavljanje projekta Memorijalnog centra Domovinskog rata za Zadarsku županiju - brdo Križ u Bibinjama. Tim povodom u emisiji Radija 057 "Čevrtkom u sridu" gostovali su Nino Šimunić, načelnik Općine Bibinje i Željko Kolić, autor idejnog rješenja.

Kompleks će se nalaziti na bivšem vojnom prostoru na kojem je JNA imala svoje uporište odakle je gađala Zadar i nadzirala Jadransku magistralu i zadarske otoke. Križ je osloobođen 1992. godine u noći 22. na 23. svibnja.

Prostornim planom Općine Bibinje planiran je kao Spomen područje, a pri kraju je izrada idejnog rješenja Spomen područja Domovinskog rata Zadarske županije "Brdo Kriiž".

Autor idejnog rješenja je Željko Kolić d.i.a. iz tvrtke "Sinteza" d.o.o. Zadar
Kompleks će imati tri funkcije:
1. memorijalna funkcija
2. vjerski sadržaji
3. rekreativni sadržaji

1. Memorijalna funkcija

Tu će se nalaziti muzejski sadržaji, a iskoristit će se postojeći vojni objekti (tri velika bunkera), te će se napraviti muzejska zgrada. Ona će imati i podrumski dio za multimedijalnu dvoranu. Gledano iz zraka koncipirana je kao šahovnica.
Uz stazu u kompleksu bit će i vanjski postav Muzeja gdje će biti postavljeni tenkovci, topovi...

Bit će uklesana imena svih poginulih branitelja iz Zadarske županije, svih poginulih branitelja koji su dali život na prostoru Zadarske županije, a nisu iz Zadarske županije i stradalih civila u Domovinskom ratu.

2. Vjerski sadržaji

Od Jadranske magistrale u Bugarija borima, pa sve do brda Križ bit će izgrađena na križ) bit će velik križ od 16 metara (osvjetljen) izgrađen na najvišoj koti terena, nadmorske visine 152 metra. Križ će se vidjeti sa svih strana: iz Bibinja, Zadra, Sukošana i Kotara. Bit će sagrađena i kapelica u blizini tog križa.

3. Rekreativni sadržaji

Gradit će se vidikovac s kojeg će se moći vidjeti: Zadar, Bibinje, Sukošan, Zadarski kanal (otoci), Ravni Kotari i Velebit. Tu je predviđena trim staza, dječje igralište, šetalište.

Do ovog kompleksa moći će se doći i cestom, ali i nizom prirodnih postojećih pješačkih starih staza koje će se prilagoditi upravo za pješake i bicikliste.
Ovaj su projekt jednoglasno podržale sve braniteljske udruge s područja Zadarske županije.