ZADAR - Hrvatsko geografsko društvo - Zadar održat će redovitu godišnju skupštinu društva u ponedjeljak, 16. ožujka 2009. u 18 sati.

Na Skupštini će između ostaloga biti dodijeljene godišnje nagrade HGD - Zadar Federik Grisogono i to u tri kategorije: za doprinos znanosti nagrada će biti uručena prof. Koradu Korleviću voditelju zvjezdarnice u Višnjanu koja se proslavila u svijetu otkrivanjem velikog broja asteroida, za dugogodišnji rad u nastavi geografije u Zadru nagrada će biti uručena prof. Vlasti Ilakovac, a dodijeliti će se i nagrade za najuspješnije studente Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru.

U sklopu Skupštine prof. Korlević održat će znanstveno-popularno predavanje s temom Misterij tunguske eksplozije - 101. obljetnica. Tunguska eksplozija dogodila se 30. lipnja 1908. u Sibiru i uništila je tisuće kvadratnih kilometara šuma, ali bez velikih ljudskih žrtava jer se dogodila u gotovo nenaseljenom dijelu svijeta. Uzrok te eksplozije do danas nije definitivno određen, a pretpostavlja se da ju je prouzročio ili meteorit ili manji komet. Prof. Korlević dugi se niz godina bavi ovom problematikom, a sudjelovao je i u međunarodnoj ekspediciji u Sibiru koja je za cilj imala istražiti uzroke eksplozije. Na predavanju će biti predstavljena najnovija saznanja o tome događaju i moguća rješenja te misterije.

Skupština će se održati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu.