POREČ - Porečka dvorana Žatika, koja je izgrađena za potrebe nedavno održanoga Svjetskog rukometnog prvenstva, od četvrtka je i službeno zatvorena jer je utvrđeno da su se u njoj pet norveših i 14 srpskih državljana zarazili legionelom.

Zarazu je kod 14 srpskih državljana, među kojima je pet novinara i više članova Rukometnog saveza Srbije, prije nekoliko dana potvrdio Epidemiološki zavod Srbije, ali legionarska bolest se razvila samo kod jedne osobe koja je hospitalizirana u bolnici u Nišu. Utvrđeno je i da su zaražene samo one osobe koje su za vrijeme prvenstva sjedile u VIP loži. Prije Srba, zaraza je utvrđena i kod petero Norvežana.

Zbog svega toga na teren je izašla sanitarna inspekcija, a rješenje o zatvaranju dvorane izdao je glavni porečki sanitarni inspektor i to prema nalogu voditeljice Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti. Prema nekim informacija, dvorana u Poreču otvorena je bez valjanog sanitarnog pregleda, a samim time i mimo zakona.

U dvorani se trebao održati međunarodni ekološki kongres "Eco world fest", na kojem je trebalo sudjelovati oko 2000 gostiju, no prebačen je u Opatiju.